Minister Adriaansens: Frequentieveiling na de zomer van 2023 van start

15-12-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Minister Adriaansens: Frequentieveiling na de zomer van 2023 van start

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken verwacht dat de veiling van 3,5GHz voor 5G na de zomer van 2023 van start kan gaan. De frequenties zijn hierdoor vermoedelijk pas begin 2024 beschikbaar voor providers.

Dit meldt minister Adriaansens in een brief aan de Tweede Kamer. De minister streeft naar de beschikbaarstelling van de 3,5GHz-band voor 5G per 1 december 2023. Dit is opvallend, aangezien de minister ook meldt dat de veilig naar verwachting pas na de zomer kan plaatsvinden.

Inmarsat

De 3,5GHz-band is momenteel nog in gebruik door satellietbedrijf Inmarsat. Dat gebruikt de frequenties voor het leveren van noodcommunicatie voor schepen en vliegtuigen via satellieten. Het 5G-netwerk dreigt dit satellietverkeer te verstoren, waardoor de frequentieband nog niet beschikbaar is gesteld aan providers. Inmarsat kwam eerder overeen het grondstation dat momenteel in Friesland is gevestigd te verhuizen naar een locatie in Griekenland. Deze verhuizing is echter op zijn vroegst in januari 2023 afgerond. Wel kan Inmarsat vanaf eind 2023 frequentieruimte vrijmaken voor 5G-providers, maar dit proces neemt naar verwachting zo'n vier maanden in beslag.

De minister verwacht de 3,5GHz-frequenties pas na de zomer te kunnen veilen aangezien het Nationaal Frequentieplan op de schop moet. Zo wilde minister Adriaansens in eerste instantie een blok van 100MHz beschikbaar stellen voor het opzetten van private 5G-netwerken. Na kritiek van marktpartijen ziet de minister hiervan af. Het plan is nu om twee blokken van 50HMz te creëren.

"Inmiddels heb ik op basis van de verschillende zienswijzen en extern onderzoek een weging gemaakt en kom ik tot een keuze voor de bandindeling van de 3,5 GHz-band waarbij voorlopig 2x50 MHz voor lokaal gebruik zal worden bestemd in een definitief te nemen besluit tot wijziging van het NFP. De keuze voor deze voorlopige bandindeling van 2x50 MHz zal worden geëvalueerd rond 2026 waarbij weging van alle belangen zal plaatsvinden. Als in 2026 wordt gekozen voor een verschuiving van de bandindeling in de 3,5 GHz-band, dan ligt het voor de hand om deze verschuiving in 2030 te effectueren. Voor een verschuiving van de bandindeling zal opnieuw een wijziging van het NFP noodzakelijk zijn", schrijft minister Adriaansens in de brief.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility