Wouter Hoeffnagel - 20 december 2022

Gemeente Antwerpen verwacht tot eind januari problemen door ransomware

Gemeente Antwerpen verwacht tot eind januari problemen door ransomware image

De gemeente Antwerpen verwacht nog zeker tot eind januari hinder te ondervinden van de recente cyberaanval. De eerste systemen worden de komende dagen weer beschikbaar, waarbij de focus ligt op de systemen waarvan hun onbeschikbaarheid de grootste impact kent.

Dit maakt burgemeester van Antwerpen Bart de Wever bekend aan HLN. De eerste systemen moeten de komende dagen worden hersteld. De Wever meldt dat de gemeente er bewust voor kiest systemen te herstellen in een '100 procent veilige omgeving', wat extra tijd kost. Het herstel zou sneller kunnen, maar dat zou volgens de burgemeester niet de garantie bieden dat er geen nieuwe problemen ontstaan.

De aanval is het werk van de cybercrimegroepering Play, die de gemeente Antwerpen met ransomware aanviel. Niet alleen zijn systemen in gijzeling genomen, ook is naar verluid 557 gigabyte aan data gestolen. Welke gegevens de gestolen dataset exact omvat is nog onduidelijk, maar er zouden veel persoonlijke informatie van Antwerpenaren zijn gestolen. De groep eist losgeld, maar de gemeente Antwerpen heeft al laten weten hierop niet te willen ingaan en neit te willen onderhandelen.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!