Oprichter failliete cryptobeurs FTX uitgeleverd aan VS

22-12-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Oprichter failliete cryptobeurs FTX uitgeleverd aan VS

Sam Bankman-Fried, oprichter van de failliet verklaarde cryptobeurs FTX, is door de Bahama's uitgeleverd aan de Verenigde Staten (VS). De Amerikanen willen Bankman-Fried vervolgen voor oplichting.

Bankman-Fried is een week geleden opgepakt door de autoriteiten van de Bahama's. Dit gebeurde nadat de Amerikaanse autoriteiten de 30-jarige oprichter en voormalig topman van FTX aanklaagde wegens oplichting. De VS dienden een verzoek tot uitlevering in, waar een rechter op de Bahama's mee akkoord gaat. Bankman-Fried vecht de uitlevering niet aan.

Lange celstraf mogelijk

Indien de voormalig topman van FTX schuldig wordt bevonden aan oplichting, kan hij tientallen jaren celstraf opgelegd krijgen. Bankman-Fried ontkent zelf overigens zich schuldig te hebben gemaakt aan oplichting.

Twee zakenpartners zijn eveneens aangeklaagd. Het gaat om medeoprichter Gary Wang en Caroline Ellison, hoofd van het cryptocurrencyhandelaar Alameda Research dat eveneens door Bankman-Fried is opgericht. Zowel Wang als Ellison bekennen schuld en werken mee aan het onderzoek.

Terug naar nieuws overzicht