Wouter Hoeffnagel - 29 december 2022

Google gaat in beroep tegen Indiase boete voor machtsmisbruik

Google gaat in beroep tegen Indiase boete voor machtsmisbruik image

Google tekent beroep aan tegen een boete van omgerekend ongeveer 165 miljoen euro die in het India opgelegd heeft gekregen wegens machtsmisbruik met het mobiele besturingssysteem Android. Google stelt dat de eisen die de Indiase mededingingsautoriteit stelt nadelig zijn voor Indiase gebruikers en onder meer tot hogere prijzen kunnen leiden voor Android-smartphones.

De Indiase mededingingsautoriteit oordeelt dat Google zijn marktpositie gebruikt om smartphonefabrikanten te dwingen de volledig Google Mobile Suite vooraf te installeren op apparaten. Ook moeten deze apps van Google een prominente plaats krijgen op smartphones. De Indiase CCI oordeelt dat Google hiermee oneerlijke voorwaarden oplegt aan fabrikanten.

Concurrenten uitschakelen

Ook stelt de toezichthouder dat Google zijn dominante marktpositie gebruikt om concurrenten uit te schakelen op het gebied van zoekmachines, appwinkels, webbrowser en videodiensten. Dit door fabrikanten van smartphones te verplichten Google-apps vooraf te installeren op hun apparaten. De Indiase autoriteit legde een boete op van 13.377.600.000, omgerekend zo'n 165 miljoen euro.

Google gaat bijna twee maanden nadat de boete is opgelegd in beroep. Tegen Reuters zegt het bedrijf dat de eisen die de CCI stelt nadelig zijn voor Indiase gebruikers. Het bedrijf vreest onder meer dat de eisen leiden tot hogere prijzen voor Android-smartphones.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!