Gerucht: Hikvision-software hielp Chinese overheid bij monitoren demonstraties

01-01-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Gerucht: Hikvision-software hielp Chinese overheid bij monitoren demonstraties

De Chinese fabrikant van beveiligingscamera's zou de Chinese overheid hebben geholpen bij volgen van demonstraties in China. Zij zouden hierbij tools die onderdeel uitmaakt van de software Infovision IoT van Hikvision hebben ingezet.

Dit meldt The Guardian. De Chinese politie zou alarmmeldingen kunnen instellen voor diverse activiteiten gerelateerd aan demonstraties met behulp van de software van Hikvision. Deze activiteiten worden omschreven als onder meer 'samenkomst van groepen voor het verstoren van de orde op openbare plekken' en 'onrechtmatige samenkomst, processie en demonstratie'.

Opgenomen in technische documentatie

De activiteiten worden volgens The Guardian in technische documentatie van Hikvision genoemd naast overtredingen als onder meer 'gokken' en disruptieve gebeurtenissen zoals branden. Ook zijn alarmmeldingen mogelijk voor 'religie' en 'Falun Gong', een spirituele beweging die in China is verboden. Onderzoeksbureau Internet Protocol Video Market (IPVM) wees The Guardian op deze documentatie.

Het nieuws volgt op omvangrijke demonstraties in China gerelateerd aan het COVID-19 beleid van het Aziatische land. Hierbij bleek al dat de Chinese politie demonstranten volgde; sommige demonstranten zijn later gebeld door de Chinese politie met vragen over hun betrokkenheid bij de demonstraties.

Terug naar nieuws overzicht