Floris Hulshoff Pol - 03 januari 2023

Russische overheid wil werken vanuit het buitenland inperken

Russische overheid wil werken vanuit het buitenland inperken image

De Russische overheid wil werken vanuit het buitenland in bepaalde vakgebieden aan banden leggen. Het werkt aan een wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken.

Sinds de invasie van Oekraïne door Rusland zijn een flink aantal Russen naar het buitenland gevlucht. Naar schatting werken momenteel bijvoorbeeld zo'n 100.000 IT-professionals vanuit het buitenland voor Russische bedrijven.

Uitlekken van gevoelige informatie

De Russische overheid maakt zich zorgen over het uitlekken van gevoelige informatie naar buitenlandse overheden via werknemers van Russische bedrijven die vanuit het buitenland werken. Het Russische ministerie van Digitale Ontwikkeling meldde in december nog tegen een verbod op werken vanuit het buitenland te zijn. Het stelde toen dat een dergelijke maatregel het concurrentievermogen van Russische digitale bedrijven zou aantasten. Wel kondigde het aan een dergelijk verbod voor ontwikkelaars van IT-systemen voor overheden te steunen.

Het wetsvoorstel waaraan de Russische overheid nu werkt heeft betrekking op onder meer ambtenaren, delen van de transportsector, de cybersecuritybranche en vakgebieden die veel met gevoelige informatie werken.

Ook andere maatregelen worden overigens binnen de Russische politiek geopperd. Zo is de voorzitter van de Russische Staatsdoema een voorstander van hogere belastingen voor werknemers die naar het buitenland zijn verhuisd.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!