Wouter Hoeffnagel - 04 januari 2023

Ierse privacyboete voor Facebook en Instagram

Ierse privacyboete voor Facebook en Instagram image

De Ierse Data Protection Commissioner (DPC) legt Facebook en Instagram in totaal 390 miljoen euro aan boetes op wegens het overtreden van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De platforms zouden gebruikers op onrechtmatige wijze hebben gedwongen tot het accepteren van wijzigingen aan de gebruikersvoorwaarden.

Facebook krijgt een boete van 210 miljoen euro opgelegd, terwijl Instagram een boete van 180 miljoen euro krijgt. De boetes zijn opgelegd door de Ierse DPC aangezien het Europese hoofdkantoor van Meta in Ierland is gevestigd. Moederbedrijf Meta heeft al laten weten in beroep te gaan tegen de boete.

1,3 miljard euro aan boetes in 16 maanden tijd

In totaal kreeg Meta in de afgelopen 16 maanden al 1,3 miljard euro aan boetes opgelegd in Ierland. Zo kreeg Facebook in november een boete van 265 miljoen euro nadat telefoonnummers, e-mailadressen en andere persoonlijk gegevens van Facebook-gebruikers werden gescrapet en verspreid op internet.

In september kreeg Instagram een boete van 405 miljoen euro opgelegd wegens het onvoldoende beschermen van de privacy van kinderen. Facebook kreeg een boete van 17 miljoen euro na een reeks datalekken. In september 2021 legde de DPC WhatsApp een boete van 225 miljoen euro op voor het niet voldoende informeren van gebruikers over de verwerking van persoonlijke gegevens.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!