Floris Hulshoff Pol - 05 januari 2023

TeamDrive gaat Hornetdrive overnemen

TeamDrive gaat Hornetdrive overnemen image

Cloudoperator TeamDrive uit Hamburg zal in de toekomst de clouddienst Hornetdrive van Hornetsecurity blijven exploiteren. Volgens TeamDrive ontstaat door de verhuizing een van de grootste zwaarbeveiligde datadiensten in Europa, die voldoet aan de hoogste beveiligingseisen van de EU-wetgeving. De dienst is goedgekeurd voor personen die onderworpen zijn aan het beroepsgeheim, zoals advocaten, rechters, artsen, belastingadviseurs en accountants met naadloze end-to-end encryptie, zero-knowledge architectuur, revisiebestendig versiebeheer, tweefactortoegangsbeveiliging, automatische gegevenssynchronisatie tussen alle geautoriseerde apparaten, regelmatige back-up en gegevensopslag uitsluitend in Duitsland.

"Met het oog op de sterke toename van cyberaanvallen worden resistente informatiesystemen steeds belangrijker", legt Detlef Schmuck, oprichter en directeur van TeamDrive GmbH, uit. Hij legt uit: "Daarom spelen veilige, betrouwbare gegevensopslag en gegevensoverdracht die aan alle wettelijke vereisten voldoen, een sleutelrol. Naast bescherming tegen cyberaanvallen door criminelen onder het EU-recht, omvat dit ook ongeautoriseerde gegevenstoegang door buitenlandse staten." Detlef Schmuck verduidelijkt: "Het gaat hier niet alleen om de huidige geopolitieke ontwikkelingen, maar in het algemeen om de wens vanuit het buitenland naar gegevens uit EU-landen."

Overname in twee stappen

De overdracht van operaties van Hornetdrive naar TeamDrive is gepland in twee stappen. Vanaf 1 januari 2023 zal TeamDrive de dienst Hornetdrive ongewijzigd blijven uitvoeren. Gebruikers van Hornetdrive hoeven alleen hun toestemming te geven; prijzen en diensten veranderen niet. De overgang zal plaatsvinden zonder downtime en zonder operationele beperkingen. Alle versleutelde gegevens blijven in Duitse datacenters, onder Duitse controle.

Indien een klant er niet mee akkoord wil gaan dat TeamDrive de dienst overneemt, kan de dienst per 31 december 2022 worden beëindigd bij Hornetsecurity; Betalingen die na deze periode zijn gedaan, worden terugbetaald. Alle Hornetdrive-gebruikers ontvangen een informatiemail met de mogelijkheid om met een simpele klik een van de twee opties te kiezen.

In de loop van 2023 kunnen gebruikers van Hornetdrive dan beslissen of ze hun bestaande contracten tegen dezelfde prijzen willen verlengen of willen migreren naar de TeamDrive-service. Bij het migreren naar TeamDrive krijgen gebruikers verschillende extra functies, met hetzelfde beveiligingsniveau.

Daniel Hofmann, CEO van Hornetsecurity, die tot nu toe Hornetdrive heeft beheerd, legt uit: “Onze Hornetdrive-klanten vinden TeamDrive een sterke partner die hun gegevens betrouwbaar blijft beschermen en opslaan. De eliminatie van migratie is vooral goed voor klanten. Dit betekent dat klanten naadloos gebruik kunnen blijven maken van de Hornetdrive Client en de bestaande data en versies. Bovendien kunnen ze tegen aantrekkelijke voorwaarden gebruik maken van het steeds groter wordende aanbod van TeamDrive."

Belangrijke stap op weg naar data-zelfvoorziening in Duitsland

TeamDrive-baas Detlef Schmuck wil ook dat de overdracht wordt opgevat als een belangrijke stap in de richting van "Europese zelfvoorziening op het gebied van gegevens". "Digitale technologie is ongetwijfeld een van de meest kritieke infrastructuren in een land en het wordt hoog tijd dat we sterk beveiligde datarooms creëren voor zakelijke en particuliere gebruikers die onze datasoevereiniteit in Europa garanderen", legt hij uit.

Detlef Schmuck verwijst naar het "Data Protection Report 2022/23", gepubliceerd door TeamDrive, dat is gebaseerd op een onderzoek onder 100 overwegend middelgrote bedrijven. Volgens dit rapport classificeert bijvoorbeeld driekwart van de lokale economie de dominantie van Amerikaanse providers als problematisch en juicht het de totstandkoming van een onafhankelijke, lokale datacloud in Europa toe.

TeamDrive wordt beschouwd als een "veilige made in Germany Sync&Share-software" voor het opslaan, synchroniseren en delen van gegevens en documenten. De basis is een consistente end-to-end encryptie die ervoor zorgt dat alleen gebruikers zelf de data kunnen lezen. De gegevens kunnen niet worden ontsleuteld door TeamDrive of enige autoriteit ter wereld. Deze technische en wettelijk bindende beveiliging wordt gewaardeerd door meer dan 500.000 gebruikers en meer dan 5.500 bedrijven uit alle sectoren, waaronder industrie, gezondheidszorg, advocatenkantoren, bedrijfs- en belastingadviseurs en overheden. TeamDrive garandeert dat alle gegevens uitsluitend op servers in Duitsland worden opgeslagen en garandeert naleving van de Duitse wetgeving inzake gegevensbescherming. TeamDrive ondersteunt Windows, Mac OS, Linux, Android en iOS. Met de nieuwe dienst Hornetdrive wordt deze functie verder uitgebreid.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!