Wouter Hoeffnagel - 06 januari 2023

Apple krijgt Franse privacyboete van acht miljoen euro

Apple krijgt Franse privacyboete van acht miljoen euro image

Apple krijgt in Frankrijk een boete van 8 miljoen euro opgelegd door de privacytoezichthouder Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés (CNIL). De waakhond oordeelt dat de techgigant in iOS 14.6 zonder toestemming identifiers van Franse iPhone-gebruikers heeft gebruikt voor advertentiedoeleinden.

Naar aanleiding van een klacht over de gepersonaliseerde advertenties voerde de CNIL zowel in 2021 als 2022 onderzoeken uit naar de werkwijze van Apple. Hierbij is in kaart gebracht in hoeverre Apple zich met zijn werkwijze aan de Europese privacywetgeving houdt.

Identifiers zonder toestemming gebruikt

In dit onderzoek is naar voren gekomen dat Apple identifiers van gebruikers in iOS 14.6 automatisch heeft uitgelezen. De informatie is onder meer gebruikt voor het aanbieden van gepersonaliseerde advertenties. De CNIL oordeelt dat identifiers in iOS niet noodzakelijk zijn voor het kunnen leveren van dienstverlening op het mobiele platform. Apple is daarom verplicht toestemming te vragen aan gebruikers voor het gebruik van hun identifiers voor advertentiedoeleinden. Dit deed Apple in iOS 14.6 echter niet.

Ook hekelt de CNIL de wijze waarop gebruikers het delen van identifiers konden uitschakelen en stelt dat zij hiervoor een groot aantal handelingen moesten uitvoeren.

De toezichthouder legt Apple een boete 8 miljoen euro op. Ook meldt de CNIL dat Apple sinds iOS 15 wel aan de Europese privacywetgeving voldoet.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!