Floris Hulshoff Pol - 09 januari 2023

Chinese tracker gevonden in voertuig Britse overheid

Chinese tracker gevonden in voertuig Britse overheid image

In een auto van de Britse overheid is een Chinese tracker gevonden. Het gaat om een apparaat met een simkaart dat locatiegegevens kan doorsturen. De tracker is aangetroffen in een gesealed onderdeel, dat is geïmporteerd uit China.

Dit meldt het Britse Daily Mail op basis van een anonieme bron. De ontdekking van het apparaat leidt tot onrust in het Verenigd Koninkrijk (VK). Zo roepen diverse Britse parlementariërs op tot maatregelen tegen China en pleiten zij er onder meer voor China meer als dreiging te behandelen.

Vervoer van diplomaten en overheidsfunctionarissen

Het tracking apparaat is gevonden in een auto die wordt gebruikt voor het vervoer van diplomaten en overheidsfunctionarissen, waaronder ministers. De auto is samen met andere voertuigen onderzocht als onderdeel van een initiatief om de defensie-infrastructuur van het VK aan te scherpen.

Een bron binnen de Britse geheime dienst GCHQ meldt aan Daily Mail dat China zich bij het verspreiden van de trackers waarschijnlijk heeft gericht op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Het zou hiermee mogelijk een 'pool van informatie' willen hebben creëren over potentieel interessante locaties.

De trackers zijn verstopt in een component dat gesealed is aangeleverd en geïmporteerd uit China. Dit onderdeel is niet opengemaakt met het oog op garantie en commerciële overeenkomsten.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!