Witold Kepinski - 09 januari 2023

Microsoft Cloud prijzen stijgen met elf procent

Microsoft Cloud prijzen in euro's stijgen per 1 april 2023 met elf procent, Dit meldt Microsoft in een online update. Het gaat onder andere om Microsoft 365 en Dynamics erp en crm cloud services. Eerder meldde onderzoeksbureau Canalys dat de prijzen voor public cloud diensten dit jaar flink stijgen.

Microsoft Cloud prijzen stijgen met elf procent image

Microsoft Cloud prijzen in euro's stijgen per 1 april 2023 met elf procent, Dit meldt Microsoft in een online update. Het gaat onder andere om Microsoft 365 en Dynamics erp en crm cloud services. Eerder meldde onderzoeksbureau Canalys dat de prijzen voor public cloud diensten dit jaar flink stijgen.

Microsoft meldt:

"Microsoft heeft verschillende stappen ondernomen om de prijzen van onze Microsoft Cloud-producten wereldwijd op elkaar af te stemmen, wat betekent dat klanten consistente prijzen krijgen die de wisselkoers van de lokale valuta ten opzichte van de Amerikaanse dollar (USD) weerspiegelen. Vanaf 1 april 2023 worden de prijzen voor Microsoft Cloud-producten aangepast in de volgende valuta's:

GBP: +9%

DKK, EUR en NOK: +11%

€: +15%

In de toekomst zal Microsoft de prijzen in de lokale valuta bepalen als onderdeel van een regelmatige cadans van twee keer per jaar, waarbij rekening wordt gehouden met valutaschommelingen ten opzichte van de USD. Dit zorgt voor meer transparantie en voorspelbaarheid voor klanten wereldwijd en gaat over op een prijsmodel dat het meest gangbaar is in onze branche.

De Microsoft Cloud blijft concurrerend geprijsd en Microsoft blijft zich sterk inzetten voor het succes van zijn klanten en partners. We zullen blijven investeren om klanten in staat te stellen te innoveren, bedrijfskosten te consolideren en te elimineren, bedrijfsprestaties en efficiëntie te optimaliseren en de basis te leggen voor een sterke beveiligingsstrategie waarop klanten over de hele wereld zijn gaan vertrouwen."

Canalys

Door cloud infrastructuur modernisaties zei Canalys CEO Steve Brazier eind 2022 dat de public cloud aanbieders in 2023 forse prijsstijgingen tot wel dertig procent doorvoeren. Dat wordt verder ook veroorzaakt door stijgende energiekosten, hogere rentetarieven en valutaschommelingen waarbij de Amerikaanse dollar steeds sterker wordt. Dit zei Brazier tijdens het Canalys Forums 2022 in Barcelona waar honderden channel partners uit de EMEA regio samenkwamen.

Daarnaast investeren public cloud providers veel in nieuwe datacenter gebouwen, netwerk- server-, storage- en andere hardware. Ook wordt er meer software en services door datacenters ingekocht. Voor de markt in de VS is de verwachting dat de cloud prijslijst met twintig procent zal stijgen. In Europa kan de prijsstijiging weleens dertig procent worden.

Public cloud aanbieders besteden wereldwijd 140 miljard dollar aan nieuwe IT innovaties. Volgens Brazier zal in 2022 de helft van alle wereldwijd verscheepte servers worden gekocht door de zeven grootste cloud providers. Deze investeringen drukken de winst van de hyperscalers zoals Microsoft, AWS en Google, aldus Brazier.

Om de nodige marges te halen stijgen dus de prijzen voor bepaalde cloud diensten. Dat zal aan klanten worden doorberekend. Daarom moeten business partners zoals resellers, VARs en lokale service providers hun klanten voorbereiden op hogere prijzen voor public cloud diensten.

De prijsstijgingen kunnen schok veroorzaken, die kunnen leiden tot spanningen tussen klanten en IT-dienstverleners, zo waarschuwt Brazier.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!