Wouter Hoeffnagel - 11 januari 2023

Brief Von der Leyen: Europees voorstel voor meebetalen techbedrijven aan netwerkkosten omvat metaverse

Brief Von der Leyen: Europees voorstel voor meebetalen techbedrijven aan netwerkkosten omvat metaverse image

Het aanstormende Europese voorstel om online content providers te laten meebetalen aan de netwerkkosten van telecomproviders omvat ook de metaverse en virtuele werelden.

Dit blijkt uit een brief die op 22 december 2022 is ondertekend door voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en in handen is van EURACTIV. In de brief roept Von der Leyen op tot snelle voortgang rondom het onderwerp. Zij reageert hiermee op een eerdere brief van Europarlementariër Valerie Hayer, die oproep tot het zogeheten 'fair share'-principe. Volgens dit principe moeten online content providers een 'eerlijke bijdrage' leveren aan de netwerkkosten van telecomproviders.

Twee keer betaald voor dezelfde dienstverlening

Het uitgangspunt is hierbij dat techbedrijven profiteren van het netwerkverkeer dat zij genereren, maar hieraan niet hoeven bij te draaien. Critici stellen juist dat telecomproviders door het plan twee keer betaald krijgen voor dezelfde dienstverlening, zowel door hun klanten als techbedrijven.

Thierry Breton, Eurocommissaris voor Interne Markt, kondigde in mei aan dat de Europese Commissie onderzoekt of telecomproviders van techbedrijven een bijdrage zouden moeten ontvangen voor hun netwerkkosten. Nederland en Duitsland riepen de Europese Commissie eerder op tot transparantie over het onderwerp. Ook willen de EU-lidstaten dat een Europees voorstel over het onderwerp is gebaseerd op een brede consultatie van alle betrokken belanghebbenden. Dit heeft het wetsvoorstel vertraagd.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!