Floris Hulshoff Pol - 12 januari 2023

Demonstratie gepland tegen Bulgaarse contentmoderator van Facebook

Demonstratie gepland tegen Bulgaarse contentmoderator van Facebook image

Een demonstratie staat gepland bij het hoofdkantoor van TELUS International Bulgaria, een bedrijf dat moderatiediensten levert aan Facebook. Het bedrijf treedt volgens de beweging 'Bulgaria United by a Single Aim' (BOEC) te weinig op tegen anti-Europese en pro-Russische, terwijl pro-Oekraïense content juist zou worden aangepakt. De pro-Europese partij Democratic Bulgaria wil dat het bedrijf in het Bulgaarse parlement wordt verhoord.

Georgi Georgiev, leider van BOEC, meldt aan EURACTIV dat zijn Facebook-account in de afgelopen vijf jaar vijftig keer is geblokkeerd. Het account zou hierdoor drie jaar niet bruikbaar zijn geweest. De aanleiding voor de blokkade zouden de activiteiten van Georgiev voor BOEC en diens strijd tegen georganiseerde misdaad en Rusland zijn.

Ook accounts van diverse andere personen zijn geblokkeerd, waaronder diverse journalisten zoals Atanas Chobanov van onderzoekswebsite Bird.bg. Denk echter ook aan cartoonist Christo Komarnistski, die onder meer voor partnerwebsite Sega van EURACTIV actief is. Zijn account werd 30 dagen geblokkeerd voor het delen van een post van een Bulgaar die zich in Oekraïne bevond en stelde dat Oekraïne de oorlog zou winnen. Deze post is niet verwijderd maar gebruikers die de post delen worden van Facebook verbannen, meldt EURACTIV.

Verhoren in parlement

De pro-Europese partij Democratic Bulgaria pleit ervoor TELUS International Bulgaria in het Bulgaarse parlement te verhoren. Parlementariër Ivaylo Mirchev van de partij wil dat Facebook meer informatie deelt over de wijze waarop het zijn beleid voor contentmoderatie toepast. "Het is goed voor het parlement en het publiek om bewust te zijn van de principes en regels van hun werk, aangezien dit kanaal een sterke invloed heeft op alle aspecten van het openbare leven", aldus Mirchev.

TELUS International Bulgaria ontkent Russische invloeden op het bedrijf. In een verklaring meldde vice president of Operations Kristina Ivanova dat het bedrijf geen banden onderhoudt met de Russische overheid of welke overheid dan ook. "We zijn een compleet onafhankelijk beursgenoteerd bedrijf", aldus Ivanova.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!