Reuters: Myanmar kocht spyware van Israëlisch techbedrijf

16-01-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Reuters: Myanmar kocht spyware van Israëlisch techbedrijf

Het Israëlische techbedrijf Cognyte Software verkocht begin 2021 spionagesoftware aan MPT, het grootste telecombedrijf van Myanmar. De transactie vond kort voor de staatsgreep en het afzetten van regeringsleider Aung San Suu Kyi in het land op 1 februari plaats.

Dit meldt Reuters op basis documenten die het inzag. Het persbureau legde onder meer de hand op een brief waarin de Myanmar Posts and Telecommunications (MPT) aan lokale toezichthouders meldt dat Cognyte Software de aanbesteding voor spionagesoftware heeft gewonnen. De partijen zouden op 30 december 2020 een deal hebben gesloten.

Israël staat verkoop militaire tech aan Myanmar niet toe

De transactie is opvallend, aangezien Israël de verkoop van militaire technologie aan Myanmar niet toestaat sinds een uitspraak van het Israëlische hooggerechtshof in 2017. Mensenrechtenadvocaat Eitay Mack, die bij de eerdere uitspraak van het hooggerechtshof betrokken was, wil een strafrechtelijk onderzoek naar de transactie. Hij diende hiervoor een klacht in tegen zowel Cognyte Software en ambtenaren van Defensie en Buitenlandse Zaken, die toezicht houdt op dergelijke deals. De klacht is ingediend namens een groep van zo'n zestig mensen. Deze groep omvat onder meer wetenschappers en schrijvers, maar ook prominente activisten en oud-politici.

De betrokken partijen willen tegenover Reuters niet reageren op de berichtgeving. Het is nog niet bekend of het Israëlische ministerie van Justitie een strafrechtelijk onderzoek start naar de deal.

Terug naar nieuws overzicht
Security