Wouter Hoeffnagel - 17 januari 2023

Rutte en Hoekstra spreken in de VS over chipmachines van ASML

Rutte en Hoekstra spreken in de VS over chipmachines van ASML image

Premier Rutte en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zijn vandaag op bezoek in het Amerikaanse Witte Huis. Zij hebben aan het einde van de middag een bespreking met president Biden en minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Onder meer ASML staat op de agenda.

Rutte, Hoekstra, Biden en Blinken spreken onder meer over de oorlog in Oekraïne. Nederland en de VS zijn het op dit vlak grotendeels met elkaar eens. De Inflation Reduction Act waarmee de VS belastingvoordelen en subsidies voor groene technologie van Amerikaanse bodem biedt is eveneens onderwerp van gesprek. Niet alleen Nederland maar ook andere EU-lidstaten zien de Inflation Reduction Act als een vorm van staatssteun.

Ook chipproductie komt aan bod. De VS willen dat het Nederlandse ASML stopt met het leveren van geavanceerde chipmachines aan China. Bloomberg meldde in december al op basis van bronnen dat zowel Nederland als Japan inmiddels met de VS overeenstemming hebben bereikt over exportbeperkingen op het gebied van chipproductie tegen China. Dit vermeende akkoord is echter nog niet officieel aangekondigd. Wel melden de bronnen dat de maatregelen vermoedelijk onder meer het Nederlandse ASML raken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!