Chipmachines van ASML onderwerp van gesprek tijdens VS-bezoek Rutte en Hoekstra

17-01-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Chipmachines van ASML onderwerp van gesprek tijdens VS-bezoek Rutte en Hoekstra

Premier Rutte en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zijn vandaag op bezoek in het Amerikaanse Witte Huis. Zij hebben aan het einde van de middag een bespreking met president Biden en minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Onder meer ASML staat op de agenda.

Rutte, Hoekstra, Biden en Blinken spreken onder meer over de oorlog in Oekraïne. Nederland en de VS zijn het op dit vlak grotendeels met elkaar eens. De Inflation Reduction Act waarmee de VS belastingvoordelen en subsidies voor groene technologie van Amerikaanse bodem biedt is eveneens onderwerp van gesprek. Niet alleen Nederland maar ook andere EU-lidstaten zien de Inflation Reduction Act als een vorm van staatssteun.

Ook chipproductie komt aan bod. De VS willen dat het Nederlandse ASML stopt met het leveren van geavanceerde chipmachines aan China. Bloomberg meldde in december al op basis van bronnen dat zowel Nederland als Japan inmiddels met de VS overeenstemming hebben bereikt over exportbeperkingen op het gebied van chipproductie tegen China. Dit vermeende akkoord is echter nog niet officieel aangekondigd. Wel melden de bronnen dat de maatregelen vermoedelijk onder meer het Nederlandse ASML raken.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware