Senior engineer getuigt dat video over zelfrijdende Tesla nep is

20-01-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Senior engineer getuigt dat video over zelfrijdende Tesla nep is

Een video uit 2016 waarin het Amerikaanse bedrijf zijn zelfrijdende technologie demonstreert is nep, stelt een senior engineer van Tesla. De medewerker doet zijn uitspraken in een getuigenis in een rechtszaak over een ongeluk in 2018, waarbij een medewerker van Apple om het leven kwam.

De verklaring is opgesteld in juli 2022 en als bewijsmateriaal aangeleverd in de rechtszaak, meldt Reuters. In de verklaring meldt Ashok Elluswamy, director Autopilot software bij Tesla, dat Tesla in de video functionaliteiten van zijn zelfrijdende technologie toont die het systeem op dat moment nog niet had. Het gaat om een video die in oktober 2016 is verschenen en toentertijd onder meer via het Twitter-account van topman Elon Musk is verspreid. De video toont een Model X met zelfrijdende technologie.

'Voertuig reed niet echt zelf'

Elluswamy stelt echter dat het voertuig tijdens de opnames echter niet daadwerkelijk zelf reed. Tesla zou 3D-mapping hebben gebruikt om een vooraf vastgelegde route vanaf een huis in het Californische Menlo Park naar het toenmalige hoofdkantoor van Palo Alto af te leggen. "Het doel van de video was niet om nauwkeurig weer te geven wat beschikbaar was voor klanten in 2016. Het was om weer te geven welke mogelijkheden in het systeem gebouwd konden worden", zegt Elluswamy volgens het transcript dat Reuters inzag.

Bij de publicatie van de video stelde Elon Musk dat 'Tesla zichzelf (zonder enige menselijke input) door stedelijke straten rijdt van snelwegen naar straten, en vervolgens een parkeerplaats vindt'.

Ongeluk in 2018

De rechtszaak waarin de verklaring als bewijsmateriaal is ingediend draait om een ongeluk in Mountain View in 2018, waarbij Apple-medewerker Walter Huang om het leven kwam. De Amerikaanse National Transportation Safety Board (NTSB) concludeerde in 2020 dat het ongeluk te wijten was aan een combinatie van afleidingen en beperkingen van de Autopilot van Tesla. Ook stelde de NTSB dat ineffectieve monitoring van de aandacht van bestuurders had bijgedragen aan het ongeluk.

Terug naar nieuws overzicht
Software