Gerucht: Nieuwe mededingingszaak tegen Alphabet in VS op komst

24-01-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gerucht: Nieuwe mededingingszaak tegen Alphabet in VS op komst

Het Amerikaanse ministerie van Justitie start een nieuwe mededingingszaak tegen Alphabet. Het moederbedrijf van onder meer Google zou een monopoliepositie op de markt voor online advertenties in handen hebben en hiervan misbruik maken.

Dit melden bronnen aan persbureau Bloomberg. De aanklacht tegen Alphabet wordt naar verluid nog deze week ingediend. De Amerikaanse autoriteiten stellen dat het bedrijf te veel technologie in handen heeft voor het kopen en verkopen van online advertenties. Het bedrijf beschikt daarmee over een monopoliepositie en heeft te veel macht op de markt. Ook zouden te veel partijen afhankelijk zijn van Alphabet.

Het is niet de eerste keer dat een mededingingszaak zaak tegen Alphabet wordt ingediend. Eerder werd het bedrijf ook al in de Verenigde Staten (VS) voor de rechter gedaagd wegens oneerlijke praktijken rondom zijn zoekmachine Google. Ook is het bedrijf in diverse Amerikaanse staten voor de rechter gespannen wegens onder meer machtsmisbruik op de markt voor digitale advertenties, online zoekmachines en zijn appwinkel op het mobiele platform Android.

Terug naar nieuws overzicht