Duitse toezichthouder start onderzoek naar PayPal

25-01-2023
Deel dit artikel:

Duitse toezichthouder start onderzoek naar PayPal

De Duitse mededingingsautoriteit start een onderzoek naar de online betaalverwerker PayPal. Onderzocht wordt of PayPal zijn dominante marktpositie gebruikt voor het uitsluiten van concurrenten en het beperken van prijsconcurrentie.

Dit maakt de Bundeskartellamt bekend in een verklaring. PayPal is populair in de Europese Unie (EU), waarbij Duitsland geen uitzondering is. Bundeskartellamt noemt PayPal niet alleen het leidende online betaalplatform in Duitsland, maar ook de duurste. Het wijst daarbij onder meer op de kosten die PayPal in rekening brengt op betalingen. Het gaat daarbij om een percentage van 2,49 tot 2,99 procent, plus 35 tot 39 eurocent per betaling.

Afspraken met handelaren

De Bundeskartellamt hekelt onder meer de afspraken die PayPal maakt met handelaren die zijn betaalmethode inzetten. Zo mogen deze partijen klanten die voor een andere betaalmethode kiezen geen lagere prijs bieden. Ook mogen verkopers geen voorkeur voor een bepaalde betaalmethode delen of betaalmethoden buiten PayPal om extra stimuleren. De waakhond onderzoekt of Google hiermee de Duitse concurrentiewetgeving overtreedt.

Daarnaast onderzoekt de toezichthouder een mogelijke tweede overtreding van de Duitse concurrentiewetgeving. Het gaat daarbij om concurrentiebeperkende afspraken tussen vendoren, wat in dit geval Duitse partijen en PayPal zijn.

Terug naar nieuws overzicht