Commissie Europees Parlement akkoord met wet over crypto in handen van banken

26-01-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Commissie Europees Parlement akkoord met wet over crypto in handen van banken

Een commissie van het Europees Parlement stemt in met een wetsvoorstel die beperkingen opleggen aan banken die in het bezit zijn van cryptovaluta. De Europese Unie (EU) loopt hiermee vooruit op wereldwijde standaarden op dit vlak waaraan wordt gewerkt.

Het voorstel gaat om ongedekte cryptovaluta in handen van banken. Partijen met dergelijke cryptovaluta moeten volgens het voorstel de hoogst mogelijke risicobeoordeling krijgen. Ook moet het aandeel van cryptovaluta in de totale uitgegeven financiële middelen van een bank beperkt blijven tot 2%. Voor iedere euro aan cryptovaluta die banken bezitten, moeten zij ook een euro in contant geld hebben.

Impact op reguliere financiële markt beperken

Met de nieuwe wetgeving wil de EU voorkomen dat instabiliteit op de cryptobeurs kan overslaan op de reguliere financiële markt. Association for Financial Markets in Europe (AFME) is kritisch over het bereik van de wetgeving, meldt onder meer Reuters. Zo wijst de organisaties erop dat het begrip cryptovaluta in het wetsvoorstel niet is gedefinieerd. AFME vreest dan ook dat de wetgeving ook leidt tot aanvullende eisen omtrent bijvoorbeeld security tokens.

Het wetsvoorstel is alleen goedgekeurd door een commissie van het Europees Parlement, maar moet ook nog worden goedgekeurd door het voltallige Europese Parlement en de Raad van de Europese Unie.

Terug naar nieuws overzicht