Forse stijging van het aantal IoT-gerelateerde 5G-verbindingen verwacht

30-01-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Forse stijging van het aantal IoT-gerelateerde 5G-verbindingen verwacht

Het aantal Internet of Things (IoT)-gerelateerde 5G-verbindingen groeit in een hoog tempo, blijkt uit cijfers van Juniper Research. Het onderzoeksbureau verwacht 116 miljoen IoT-gerelateerde 5G-verbindingen in 2026, ten opzichte van slechts 17 miljoen dit jaar. Dit komt neer op een groei van 1.100% in drie jaar tijd. Met name zorg- en smart city-diensten zorgen voor deze sterke groei.

Het onderzoek brengt de acceptatie van 5G in belangrijke sectoren in beeld, zoals de auto-industrie, mobiel breedband en slimme huizen. Juniper Research voorspelt in het rapport dat de markt voor gezondheidszorg en slimme steden tegen 2026 goed is voor meer dan 60% van de 5G IoT-apparaten. De lage latentie in combinatie met hoge bandbreedte van 5G IoT-technologie zijn de belangrijkste stimulerende factoren.

Smart cities bieden de grootste kans voor 5G IoT

Het onderzoeksbureau verwacht dat 5G-netwerken een aanzienlijke groei doormaken in smart city-diensten. Onder meer vanwege de kosteneffectiviteit bij de implementatie en het vermogen om aanzienlijke hoeveelheden gegevens te vervoeren. Tegen 2026 zijn er wereldwijd meer dan 60 miljoen 5G smart city-verbindingen.

Het rapport dringt er bij stedenbouwkundige autoriteiten op aan om 5G-connectiviteit te gebruiken als gateways met hoge bandbreedte. Juniper Research wijst op de belangrijke rol van transportnetwerken als wegen- en spoorwegnetwerken, wat monitoring hiervan van essentieel belang maakt. Dit vraagt om 5G-compatibele mobiele connectiviteit met een hoge bandbreedte.

Ook zorgaanbieders zetten in op 5G

Zorgaanbieders investeren in 5G nu zij genoodzaakt zijn tot het moderniseren van hun diensten nadat de wereldwijde COVID-19-pandemie inefficiënties in de gezondheidszorg aan het licht bracht. Het rapport identificeert diensten zoals telegeneeskunde, 5G-verbonden ambulances en hulpdiensten, evenals realtime monitoring op afstand als essentiële diensten die de integratie van 5G-diensten rechtstreeks kan verbeteren.

Olivia Williams, een van de auteurs van het rapport: “5G maakt een efficiëntere en dynamischere zorgverlening mogelijk die niet haalbaar was met 4G of Wi-Fi. Zorgaanbieders moeten echter eerst 5G implementeren in gebieden die een hoog investeringsrendement opleveren; met name verbonden hulpdiensten.”

Meer informatie over het onderzoeksrapport is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility