TikTok laat Oracle code van Amerikaanse versie controleren

27-01-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

TikTok laat Oracle code van Amerikaanse versie controleren

Oracle gaat code van de Amerikaanse versie van TikTok controleren. Het bedrijf gaat wijzigingen in de code digitaal ondertekenen. TikTok wil zo de Amerikaanse overheid meer zekerheid bieden dat er geen achterdeurtjes in de code worden aangebracht. Naast Oracle is ook een tweede partij ingeschakeld, die is aangewezen door een Amerikaanse overheidsorganisatie.

Dit meldt Lawfareblog, die bij een presentatie aanwezig was van Project Texas. Dit is een project van TikTok waarmee het een verbod op zijn app in de VS wil voorkomen. De VS maken zich zorgen over de impact van TikTok op de nationale veiligheid. De Amerikanen vrezen onder meer dat gegevens van Amerikanen via TikTok-moederbedrijf ByteDance in handen kunnen vallen van de Chinese overheid. TikTok en ByteDance ontkennen dit.

Gegevens doorgeven naar andere landen

TikTok beloofde eerder al gegevens van Amerikanen in de VS op te slaan, waarbij is gekozen voor Oracle. Het vraagt daarbij een vrijstelling aan om gegevens uit de VS naar andere landen te mogen verplaatsen. Dit is volgens het social media-bedrijf nodig om gebruikers uit andere landen toegang te geven tot content van Amerikaanse kijkers, maar ook omgekeerd.

Oracle en de tweede partij die is ingeschakeld voor het controleren van wijzigingen in de code, gaan samples van de gegevens die TikTok naar andere landen stuurt nemen. Zo controleren de partijen of TikTok hierbij voldoet aan de gestelde voorwaarden. n

Terug naar nieuws overzicht