Kabinet: Chip fabrikanten moeten meer doen tegen export naar Rusland

01-02-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Kabinet: Chip fabrikanten moeten meer doen tegen export naar Rusland

Het kabinet wil dat Nederlandse producenten van microchips meer doen om te voorkomen dat hun chips in Russische handen vallen. Ook wordt onderzocht welke rol inlichtingendiensten hierbij kunnen spelen.

Dit maakt minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken bekend. Hoekstra reageert hiermee op recente berichtgeving van de NOS en Nieuwsuur, waaruit blijkt dat veel Nederlandse chips via tussenhandelaren nog altijd hun weg vinden naar Rusland. Dit ondanks sancties die dit moeten voorkomen.

'Tenenkrommend'

Onder meer chips van NXP en Nexperia doken op in Russische wapens zoals drones. Hoekstra noemt het 'tenenkrommend' dat het niet lukt om de toevoer van chips naar Rusland volledig af te sluiten. Hoekstra roept bedrijven op te controleren wat er met hun chips gebeurt zodra deze de fabriek verlaten. Hoekstra erkent dat bedrijven op dit vlak al veel doet, maar ziet mogelijkheden voor verbetering. Denk daarbij aan contractuele verplichtingen voor klanten die chips aanschaffen.

In de Tweede Kamer gaan stemmen op om inlichtingendiensten te betrekken bij het aanpak van malafide tussenhandelaren. Hiervoor pleit VVD-Kamerlid Brekelmans. Zij zouden onder meer partijen kunnen opsporen die de sancties tegen Rusland schenden. Deze partijen verschuilen zich vaak achter verschillende bedrijven en zijn dan ook relatief lastig op te sporen.

Hoekstra hoopt dat in een aankomend sanctiepakket gericht op Rusland ook tussenhandelaren worden opgenomen. Het zou daarbij met name om Chinese partijen gaan. Ook wil de minister dat douanediensten in verschillende EU-lidstaten meer informatie uitwisselen, zowel onderling als met bedrijven.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware