Wouter Hoeffnagel - 02 februari 2023

Overheidsfunctionaris VS bevestigt deal over chipexport tussen VS, Japan en Nederland

Overheidsfunctionaris VS bevestigt deal over chipexport tussen VS, Japan en Nederland image

Een Amerikaanse overheidsfunctionaris bevestigt dat de Verenigde Staten, Japan en Nederland overeenstemming hebben bereikt over nieuwe exportbeperkingen van chipmachines naar China.

Dit meldt Reuters. Eind vorige week verschenen al berichten dat de drie landen overeenkomst hebben bereikt over het onderwerp na maanden onderhandelen. Een Amerikaanse overheidsfunctionaris bevestigt dit nu. In Nederland treffen de maatregelen onder meer ASML, terwijl het in Japan gaat om Nikon en Tokyo Electron.

Ontmoeting met Biden

De Amerikaanse president Joe Biden had eerder een ontmoeting met zowel de Japanse premier Fumio Kishida als de Nederlandse minister-president Mark Rutte. Rutte meldde vorige week tijdens een persconferentie al dat niet veel bekend wordt gemaakt over de overeenkomst. Dit gezien de 'gevoelige aard' van het onderwerp.

De exportbeperkingen zijn bedoeld om de toegang van China tot geavanceerde chips te beperken. Al langer zijn er exportbeperkingen voor de meest geavanceerde chipmachines. De nieuwe exportbeperkingen treffen ook minder geavanceerde chips. Voor ASML gaat het daarbij specifiek om zijn deep ultraviolet lithography (DUV)-machines.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!