AMS-IX verwerkt twee keer zoveel data als vier jaar geleden

07-02-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

AMS-IX verwerkt twee keer zoveel data als vier jaar geleden

Het internetverkeer in Amsterdam is in 2022 opnieuw stevig gegroeid. AMS-IX Amsterdam, één van de grootste internetknooppunten ter wereld, verwerkte afgelopen jaar in heel 2022 29,4 Exabyte (EB) aan internetdata op zijn platform verwerkt, een verdubbeling met vier jaar geleden. In 2018 lag de hoeveelheid verwerkte data op iets meer dan 14,1 Exabyte.  
 
“De groei van het internetverkeer is met name een gevolg van de digitalisering van de samenleving en gebruik van internetdiensten. Ieder jaar worden er weer nieuwe apparaten en diensten gebruikt die meer internetverkeer genereren”, zegt Peter van Burgel, CEO van AMS-IX. “Met name gedurende de coronajaren was de groei op ons platform spectaculair.”  

Internetrecords gebroken

Ook in 2022 werden weer internetrecords verbroken. Het hoogst gemeten piekverkeer op de internet exchange in Amsterdam was in 2022 11,6 Terabit per seconde. Dat komt neer op de gelijktijdige streaming van zo’n 6,2 miljoen TikTok filmpjes of 2,3 miljoen HD-video’s. Het aantal aangesloten netwerken steeg naar 889. De meeste aangesloten netwerken maken daarbij gebruik van 10GE poorten. Het aandeel 100GE-poorten stijgt echter snel (+19%), van 360 in 2021 tot 428 in 2022. Over een aantal jaren zal 100GE de norm zijn, verwacht AMS-IX.  
 
Ook het verkeer op AMS-IX’s Global Roaming Exchange (GRX) is sterk gestegen afgelopen jaar. De GRX faciliteert de uitwisseling van mobiele roaming data en wordt gebruikt door mensen die in het buitenland van mobiele netwerken gebruik maken. In 2022 is een piekverkeer van 312 Gbps aangetikt, wat 52% hoger is dan het piekverkeer uit 2021. Waarschijnlijk komen deze verschillen door de pandemie die in 2021 nog in volle hevigheid heerste. Het aantal mensen dat naar het buitenland ging reizen bleef beperkt, wat verkeer op de GRX heeft getemperd in dat jaar.  

Meer partners

Ook het aantal partners van AMS-IX blijft groeien. AMS-IX heeft ondertussen 60 resellers als partners en is hierdoor te bereiken vanuit zo’n 800 datacenters in 64 landen. Daarnaast heeft AMS-IX afgelopen jaar diverse strategische partners geholpen met het opzetten van eigen internet exchanges. In 2022, zijn er nieuwe internet exchanges opgezet in Singapore, Cairo, Kolkata and Hyderabad. 

Terug naar nieuws overzicht