Stockfotobedrijf Getty dient aanklacht in tegen Stable Diffusion-ontwikkelaar

08-02-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Stockfotobedrijf Getty dient aanklacht in tegen Stable Diffusion-ontwikkelaar

Stockfotowebsite Getty daagt Stability AI, ontwikkelaar van het AI-model Stable Diffusion, in de Verenigde Staten (VS) voor de rechter. Stability AI zou op ongeoorloofde wijze gebruik hebben gemaakt van afbeeldingen van Getty voor het ontwikkelen van Stable Diffusion.

Getty stelt in de aanklacht dat meer dan twaalf miljoen foto's uit de database van Getty door Stability AI zijn gekopieerd, inclusief metadata. Dit zonder dat Getty hiervoor toestemming heeft gegeven of is gecompenseerd. Getty stelt dat Stability AI een concurrerend bedrijf wil opbouwen. Ook wijst Getty erop dat op de foto's die Stability AI genereert in sommige gevallen een aangepaste watermerk van Getty staat. Dit kan volgens het bedrijf tot verwarring leiden.

Het is de tweede rechtszaak die Getty tegen Stability AI begint. Vorige maand daagde Getty Stability AI ook al voor een Britse rechtbank. Als onderdeel van deze rechtszaak stuurde Getty een brief naar Stability AI, waarop het bedrijf op korte termijn moet reageren. Deze zaak draait vooral om de vraag of het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal voor AI-doeleinden onder 'fair use' valt, iets waarop AI-bedrijven zich vaak beroepen.

Terug naar nieuws overzicht
Software