Wouter Hoeffnagel - 08 februari 2023

EU dreigt doelstelling rondom toegang tot gigabit-internet te missen

EU dreigt doelstelling rondom toegang tot gigabit-internet te missen image

Bijna driekwart van alle Europeanen (73%) beschikt over toegang tot 5G-connectiviteit. Dit is een flinke stijging ten opzichte van 62% die hier vorig jaar toegang tot had. Fibre to the Home (FTTH)-verbindingen zijn beschikbaar voor ruim 55% van de Europese bevolking, ten opzichte van 50% afgelopen jaar. Voor het realiseren van de ambitieuze Europese doelstellingen rondom de toegang tot gigabit-internet zijn echter meer investeringen nodig.

Dit blijkt uit cijfers die telecombranchevereniging ETNO in het rapport 'State of Digital Communications 2023' deelt op basis van onderzoek door Analysys Mason. Met het onderzoekt speelt ETNO in op een openbare raadpleging die de Europese Commissie naar verwachting lanceert over de toekomst van de telecomsector en zijn vermogen om te investeren in nieuwe netwerken.

Ondanks de stijging van het aantal 5G- en FTTH-verbindingen loopt de EU het risico de doelstelling in 2030 alleen Europeanen toegang te bieden tot gigabit-internet met 10% te missen, waarschuwt ETNO op basis van prognoses. In absolute aantallen dreigt deze toegang voor tientallen miljoenen Europeanen te ontbreken.

De totale Capital Expenditure (CapEx) gerelateerd aan telecom bedroeg in 2021 € 56,3 miljard op Europese basis. Ter vergelijking: in dezelfde periode investeerden technologiebedrijven ongeveer een miljard euro in infrastructuur zoals onderzeese datakabels, peering, transit en cashing en 16 miljard euro in datacenters.

FTTH

Als het gaat om de vergelijking met wereldwijde peers, blijft Europa achter wat betreft toegang tot 5G- en FTTH-verbindingen. Eind 2022 had 96% van de Amerikaanse, 95% van de Zuid-Koreaanse, 90% van de Japanse en 86% van de Chinese bevolking toegang tot 5G.

Ook blijft de EU achter bij andere landen wat betreft investeringen per hoofd van de bevolking aangepast aan het bbp. De EU investeerde 104,4 euro per hoofd van de bevolking in 2021, vergeleken met 259,7 euro in Japan, 149,6 euro in de VS en 110,2 euro in China.

Nieuwe innovatiegolf in telecomsector

De overstap naar intelligente netwerken leidt tot een nieuwe innovatiegolf in de telecomsector. Edge cloud is hiervan een goed voorbeeld. Volgens nieuwe cijfers telde Europa afgelopen jaar in totaal 18 edge cloud-producten, waarmee Europa alleen Azië-Pacific moet voorlaten met 19 aanbiedingen. Europa presteert op dit vlak beter dan Noord-Amerika (5 aanbiedingen).

Als het gaat om open RAN telde Europa zes proeven in 2022, vergelijkbaar als China. De VS en Zuid-Korea volgen met 3 proeven en Japan met 2. Echter, aan de implementatiekant vonden de belangrijkste open RAN-implementaties plaats in Japan (Rakuten Mobile) en in de VS (DISH Networks).

5G standalone is de meest geavanceerde vorm van 5G. Europa telde eind 2022 in totaal vier standalone netwerken, wat er de afgelopen jaren drie waren. De regio Azië-Pacific gaat op dit vlak nog altijd aan de leiding met 15 standalone 5G-netwerken. Europa presteert sterker dan Noord-Amerika, dat einde 2022 in totaal drie netwerken telde.

Fundamenten van de sector blijven zwak

De fundamenten van de Europese telecomsector blijven zwak. Tegelijkertijd werkt Europa aan zijn visie op digitale soevereiniteit. ETNO noemt de zwakke fundamenten van de sector vanuit beleidsoogpunt dan ook onwenselijk. Het rapport stelt vast dat de Europese telecomaandelen op de aandelenmarkt sinds 2018 consequent slechter presteren dan hun concurrenten. De Stoxx Europe 600-index presteerde slechter dan de Global 1900 voor telecom, maar ook slechter dan de aandelen van grote technologiebedrijven.

Vanuit industrieel oogpunt kampt de Europese telecomsector heeft met een zeer hoge kapitaalintensiteit in een tijd waarin ook de schuld stijgt. In 2021 bedroeg het aandeel van de herinvesteerde inkomsten bijna 20%, terwijl de schuld/EBITDA-ratio van de ETNO-leden bedroeg 2,53. Het gaat om het hoogste niveau sinds 2014.

Overstap naar groenere netwerken

Op het gebied van duurzaamheid vergroenen telecomproviders hun eigen netwerken. Daarnaast stellen ze ook andere sectoren in staat hun groene doelen te bereiken via digitale netwerken en diensten. 83% van de energie die telecombedrijven in 2021 gebruikten is afkomstig uit hernieuwbare bronnen, ten opzichte van 71% in 2018. De CO2-uitstoot is door de jaren heen gehalveerd van 5,11 CO2e in 2017 naar 2,18 CO2e in 2021.

De overgang naar efficiëntere netwerken zoals FTTH en 5G is terug te zien in aankondigingen van buitengebruikstelling voor legacy-netwerken. In de periode 2023 en 2024 ontmantelen providers naar verwachting tien vaste netwerken per jaar. Als het om 2G- en 3G-netwerken gaat stellen providers naar verwactingen 36 netwerken in 2023 en 41 netwerken in 2024 buiten gebruik.

Lise Fuhr, directeur-generaal van ETNO: “Het digitale leiderschap van Europa vereist een sterke telecomsector. Dit rapport geeft inzicht in de noodzaak tot het ondersteunen providers die investeren in glasvezelnetwerken. Alle Europese burgers moeten worden meegenomen in onze digitale toekomst."

Rupert Wood, Research Director van Analysys Mason: “De aanhoudend slechte gezondheid van de telecomsector druist in tegen de belangen van de Europeanen. Slechte rendementen maken de investeringen in de infrastructuur die nodig is voor het realiseren van de Digital Decade-doelstellingen voor 2030 uitdagender, en ze tasten de hoop op een heropleving van innovatie en vaardigheden in nieuwe digitale communicatietechnologieën aan."

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!