IBM en Deltares vernieuwen de Nitraat App

08-02-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

IBM en Deltares vernieuwen de Nitraat App

De Nitraat App, gericht op de agrarische gemeenschap, is door Deltares in samenwerking met IBM vernieuwd. De focus ligt op het optimaliseren van de gebruikerservaring. De partijen willen meer gebruikers motiveren om blijvend te meten aan waterkwaliteit.

IBM selecteerde in 2022 Deltares voor hun Sustainability Accelerator, een programma voor maatschappelijk verantwoord ondernemen waarin IBM werkt aan wereldwijde duurzaamheid. In dit programma werken de partijen nu samen aan een update van de Nitraat App.

Nitraatverliezen detecteren en begrijpen

De Nitraat App helpt sinds 2017 de agrarische gemeenschap met het meten van nitraatconcentraties in water. De app werd in de eerste plaats gemaakt voor boeren die nitraatverliezen vanuit hun percelen willen detecteren en begrijpen. Om gewassen te laten groeien, gebruiken boeren meststoffen die voor een deel verloren gaan naar het oppervlaktewater. Nitraat in het oppervlaktewater is schadelijk voor het ecosysteem en de bronnen voor ons drinkwater. Het betekent ook inefficiëntie en mogelijke extra kosten omdat de akkerbouwers betalen voor de meststoffen die verloren gaan in plaats van bij te dragen aan de gewasproductie.

Inmiddels gebruiken adviseurs, waterbeheerders en studenten de Nitraat App ook als onderzoeks-, communicatie- en onderwijsinstrument. De teller staat nu op meer dan 25.000 individuele metingen, voornamelijk in Nederland, Denemarken, Frankrijk en de VS.

De laatste update maakt het ook mogelijk om zoutconcentraties te meten. Binnenkort publiceert Deltares een protocol voor stikstofmetingen in de bodem en de partijen werken aan mogelijkheden om in de nabije toekomst fosfaat en ammonium te meten.

Meetresultaten verrijken

In de eerste fase van de samenwerking met IBM ging de Nitraat App de IBM Garage in, wat een methode is voor het versnellen van digitale transformaties. In op ‘Design Thinking’ gebaseerde brainstorm-activiteiten zijn verbeterpunten voor de Nitraat App geïdentificeerd en geprioriteerd. Gezamenlijk verbeteren de partijen nu het ontwerp van de app qua gebruiksgemak en consistentie. Tegelijkertijd onderzoeken de datawetenschappers van Deltares en IBM de mogelijkheid om meetresultaten te verrijken.

Door het verrijken van de meetresultaten kan de Nitraat App een extra stap zetten richting het uiteindelijke doel: het verbeteren van de waterkwaliteit. Door meer context te geven kunnen gebruikers zien hoe hun metingen zich verhouden tot de metingen van andere gebruikers, nationale meetnetten en waterkwaliteitsnormen en is bijvoorbeeld de relatie met de weersomstandigheden in beeld te brengen. Bovendien kan men straks met de Nitraat App op basis van de gecombineerde locatiekenmerken en verzamelde gegevens passende maatregelen kiezen en daarvan de effectiviteit meten.

Terug naar nieuws overzicht
Software