Joe Biden wil maatregelen tegen dataverzameling door Big Tech

Joe Biden

09-02-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Joe Biden wil maatregelen tegen dataverzameling door Big Tech

De Amerikaanse president Joe Biden (foto) wil meer wetgeving introduceren die het verzamelen en gebruik van persoonlijke data van kinderen door grote techbedrijven aan banden legt. Ook wil Biden dataverzameling in het algemeen inperken.

Dit is door Biden aangekondigd in zijn State of the Union Speech. "Het is tijd tweeledige wetgeving aan te nemen om Big Tech te stoppen met het verzamelen van persoonlijke data van kinderen en tieners online, het uitbannen van gerichte advertenties voor kinderen en het opleggen van striktere beperkingen op de persoonlijke data die deze bedrijven over ons allen verzamelen", aldus Biden.

Sterkere dataprivacy en platformtransparantie

Ook roept Biden op tot sterkere dataprivacy en platformtransparantie voor alle Amerikanen, evenals transparantie over algoritmes. Dit laatste speelt een belangrijke rol in de voorgestelde Amerikaanse AI Bill of Rights. "Er moeten duidelijke en strikte limieten zijn aan de mogelijkheid om onze persoonlijke gegevens te verzamelen, gebruiken, over te dragen en te bewaren, met name voor gevoelige gegevens zoals geolocatie en gezondheidsinformatie, en de last moet bij bedrijven komen te liggen - niet bij consumenten - om de hoeveelheid informatie te minimaliseren ze verzamelen", staat in een factsheet over de speech.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht