Wouter Hoeffnagel - 13 februari 2023

Europese telecomproviders komen met joint-venture rondom gerichte advertenties

Europese telecomproviders komen met joint-venture rondom gerichte advertenties image

Deutsche Telekom, Orange, Telefónica en Vodafone richten een joint-venture rondom gerichte advertenties op. De partijen willen gezamenlijk een digitaal marketingplatform opzetten, waarbij privacy-by-design centraal staat.

De Europese Commissie is akkoord met de oprichting van de joint-venture. De vier Europese telecomproviders bezitten ieder een kwart van de aandelen in de joint-venture, die wordt gevestigd in België. De joint-venture komt onder onafhankelijk bestuur te staan, die onder toezicht staat van een toezichtsraad die wordt samengesteld door de vier betrokken providers.

Technologische oplossing voor digitale advertenties

De oprichting van de joint-venture komt voort uit een project dat is gelanceerd door Vodafone. Binnen dit project richten de vier providers zich op de ontwikkeling van een technologische oplossing voor digitale advertenties in Europa. De partijen meleden dat het platform volledig is ontwikkeld om compliant te zijn met onder meer de AVG en ePrivacy-wetgeving.

Inmiddels is aan proefproject opgezet in Duitsland. Daarnaast overwegen de partijen ook in Frankrijk en Spanje proefprojecten op te zetten. Binnen deze proefprojecten moeten consumenten zich aanmelden om gerichte advertenties aangeboden te krijgen via het platform. Gebruikers bepalen zelf of zij deelnemen en kunnen hun toestemming in een later stadium weer intrekken.

Op termijn willen Deutsche Telekom, Orange, Telefónica en Vodafone het platform beschikbaar maken voor alle Europese telecomproviders.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!