Wouter Hoeffnagel - 15 februari 2023

Inchecken in OV met pinpas kan ook terwijl contactloos betalen uitgeschakeld staat

Inchecken in OV met pinpas kan ook terwijl contactloos betalen uitgeschakeld staat image

Inchecken met een pinpas blijkt ook mogelijk indien contactloos betalen is uitgeschakeld. Dit kan tot problemen leiden indien mensen meerdere pasjes tegen de paslezer houden in het openbaar vervoer.

Sinds februari kunnen reizigers in het openbaar vervoer in- en uitchecken met hun bankpas. Wie contactloos betalen heeft uitgeschakeld, blijkt in de praktijk toch zonder het invoeren van een pincode hiermee in het openbaar vervoer te kunnen betalen. In de praktijk scant de paslezer de pas met het sterkste signaal. "Daardoor kan het voorkomen dat mensen met de ov-chipkaart inchecken en per ongeluk met een bankpas uitchecken", Gerbrant Corbee van Translink, verantwoordelijk voor de ov-chipkaart, tegen NU.nl.

Onbedoeld twee keer inchecken

De werkwijze kan tot problemen leiden. Zo zijn gebruikers hierdoor in de praktijk ingecheckt met zowel hun OV-chipkaart als hun pinpas. Aangezien reizigers zich hiervan niet bewust zijn checken zij beide kaarten niet uit, waardoor het instaptarief van 4 tot 20 euro wordt afgeschreven. Deze afschrift vindt in dit geval plaats op zowel de OV-chipkaart als pinpas.

"Ook als mensen contactloos betalen op hun bankpas hebben uitgezet, kunnen zij nog steeds in- en uitchecken in het ov", legt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland uit aan de nieuwswebsite. "Bankpassen met een NFC-chip kunnen altijd gebruikt worden om te betalen bij een parkeerautomaat, tolpoort of incheckzuil."

Internationale uitzondering

Dit is mogelijk door een internationale uitzondering die banken hebben afgesproken, meldt Beugel. Deze uitzondering is ingesteld om een vlotte doorstroming van verkeer of reizigers zeker te stellen. Ook is het meestal niet mogelijk op een ov-chipkaart een pincode in te voeren.

Beugel wijst erop dat het probleem zich ook voordoet bij mensen die met hun smartphone betalen. Indien deze klanten hun OV-chipkaart in het hoesje van hun smartphone stoppen, kunnen zij onbedoeld met beide inchecken.

Corbee van Translink adviseert reizigers slechts één pas aan te bieden bij het in- en uitchecken, en bij het uitchecken dezelfde pas te gebruiken als waaqrmee zij zijn ingecheckt.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 Vertiv BW 27-05-2024 tm 10-06-2024
V2 | Axians BN 27-05-2024 tm 10-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!