Wouter Hoeffnagel - 16 februari 2023

FT: Europees onderzoek naar overname Roomba-maker iRobot door Amazon op komst

FT: Europees onderzoek naar overname Roomba-maker iRobot door Amazon op komst image

De Europese Commissie start binnenkort een onderzoek naar de overname van iRobot, bekend van onder meer de robotstofzuiger Roomba, door Amazon. Aanleiding hiervoor zijn onder meer zorgen over de privacy van gebruikers. De EU zou onlangs al een lijst met gedetailleerde vragen over de voorgenomen overname naar Amazon hebben gestuurd.

Dit meldt de Financial Times (FT) op basis van bronnen. Amazon maakte in augustus bekend iRobot over te nemen voor 1,7 miljard dollar. De overname moet worden goedgekeurd door toezichthouders. Nu blijkt dus dat de Europese Commissie niet zo maar akkoord gaat met de overname. Op basis van bronnen meldt de FT dat Amazon op korte termijn een antimededingingsonderzoek kan verwachten.

Verkennend onderzoek

Het gaat hierbij om een verkennend onderzoek, waarin betrokken partijen in de gelegenheid worden gesteld de zorgen van de Europese Commissie weg te nemen. Indien dit niet lukt kan een diepgravender onderzoek worden gestart naar de overname.

Bij het onderzoek zou de Europese Commissie onder meer willen kijken naar de werking van de Roomba-robotstofzuigers. Het richt zich hierbij onder meer over het gebruik van data die iRobot verzameld, mogelijkheden voor Amazon om deze te combineren met diens spraakassistent Alexa en eventueel voordeel dat Amazon hiermee kan opdoen ten opzichte van concurrenten. Ook wil de Europese Commissie naar verluid onderzoeken in hoeverre Roomba-stofzuigers foto;'s kunnen maken van hun omgeving.

Zowel de Europese Commissie als Amazon willen tegenover FT niet reageren op de berichtgeving. Wel meldt Amazon aan Reuters dat het in gesprek is met toezichthouders.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!