Witold Kepinski - 20 februari 2023

Aziatische halfgeleiderindustrie is altijd een theater voor politiek

Aziatische halfgeleiderindustrie is altijd een theater voor politiek image

In een nieuwe LeidenAsiaCentre-rapport is onderzocht hoe de politisering van de halfgeleiderindustrie in Azië ontwikkeld, en hoe dit zich verhoudt tot de Nederlandse belangen. Dit rapport valt op omdat het niet alleen focust op de rivaliteit tussen de VS en China, maar ook een uitgebreid overzicht geeft van de politisering van de halfgeleiderindustrie in andere Aziatische landen. Hoe reageren de regeringen van Japan, Korea, Taiwan, India en Singapore op politieke ontwikkelingen die van invloed zijn op de chipindustrie? Het rapport constateert dat de Aziatische halfgeleiderindustrie altijd een theater voor politiek is geweest.

Historisch gezien hebben veel regeringen in Azië een zeer actieve rol gespeeld in de ontwikkeling van de halfgeleidersector in hun land en de industrieën van andere landen in de regio beïnvloed. Als zodanig is de rivaliteit tussen de VS en China slechts het nieuwste voorbeeld van politiek die de industrie beïnvloedt. De recente US Chips Act heeft echter een nieuwe golf van investeringsplannen door Aziatische regeringen in gang gezet.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Nederland? Hoewel Nederlandse halfgeleiderbedrijven direct omzetverlies zullen lijden door verdere exportbeperkingen, bieden bepaalde politieke ontwikkelingen ook kansen voor Nederlandse bedrijven. De nieuwe golf van investeringen door Aziatische en andere overheden om hun binnenlandse industrie te versterken, verhoogt de vraag naar apparatuur voor het maken van chips, wat gunstig kan zijn voor Nederlandse bedrijven in dat deel van de toeleveringsketen.

Lees het volledig rapport

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!