Wouter Hoeffnagel - 22 februari 2023

Minister van EZK legt AP-advies over mensen met bestuursverbod naar zich neer

Minister van EZK legt AP-advies over mensen met bestuursverbod naar zich neer image

De minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) Micky Adriaansens volgt een advies van de Autoriteit Persoonsgegevens rondom de publicatie van een lijst met mensen met een bestuursverbod niet op. De minister wil dat de Kamer van Koophandel (KvK) voortaan een lijst publiceert met een dergelijk verbod. De AP niet dit 'niet noodzakelijk en niet 'evenredig'.

De AP adviseerde de minister in februari 2022 de lijst niet openbaar te maken. Het advies heeft betrekking op een wijziging van het Handelsregisterbesluit. Volgens deze wijziging worden mensen die een bestuursverbod opgelegd krijgen maximaal vijf jaar op een openbare lijst in het Handelsregister opgenomen. Een bestuursverbod bepaalt dat mensen tijdelijk geen bedrijf meer mogen besturen, bijvoorbeeld na faillissementsfraude.

'Extra straf'

De toezichthouder waarschuwt onder meer dat informatie die op internet is gepubliceerd niet per definitie weer verwijderd kan worden. De impact van een dergelijke publicatie kan dan ook groot zijn. "Natuurlijk moeten mensen die fraude plegen worden aangepakt", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. "En dat worden ze ook: ze worden veroordeeld tot bijvoorbeeld een gevangenisstraf. En mogen voorlopig geen bedrijf meer besturen."

"Maar met dit voorstel krijgen die mensen eigenlijk nog een extra straf: ze worden tot in de lengte der dagen aan de schandpaal genageld", vervolgt Wolfsen. "Het gaat hier om lijsten met naam en toenaam, geboortedatum, geboorteplaats en welke misdaad mensen precies hebben gepleegd. Dat doet de wetgever bij andere wetsovertredingen ook niet."

'Een kopietje is zo gemaakt'

Wolfsen: "In het digitale tijdperk is de kans levensgroot dat die lijst voor altijd ergens online blijft staan. Een kopietje is zo gemaakt. En zo kan een misstap iemand een leven lang achtervolgen. Dat zou betekenen: eens op een zwarte lijst, altijd op een zwarte lijst."

De AP-voorzitter noemt het 'ontoelaatbaar' dat de minister het advies van de AP niet opvolgt. "Op het doel op zich is niets aan te merken, dat is zelfs zeer te begrijpen. Maar de uitwerking van de wet is in strijd met de grondrechten van iedereen. Wij hebben de Tweede Kamer dan ook per brief met klem opgeroepen hiermee niet akkoord te gaan", besluit Wolfsen.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!