Wouter Hoeffnagel - 22 februari 2023

AP: Ministerie moet per direct stoppen met grootschalige verwerking reisdetails

AP: Ministerie moet per direct stoppen met grootschalige verwerking reisdetails image

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) per direct stopt met de grootschalige verwerking van reisdetails van luchtvaartpassagiers. Het gaat hierbij om de zogenoemde Passenger Name Records (PNR)-gegevens.

De toezichthouder wijst erop dat PNR-gegevens bedoeld zijn om reisbewegingen van terroristen en zware criminelen in kaart te brengen. De data worden nu echter gebruikt om reisdetails van alle luchtvaartpassagiers te verzamelen, waarbij deze gegevens jarenlang in een database blijven staan. Dit is niet toegestaan en moet per direct stoppen, waarschuwt de AP in een brief aan de ministerie van JenV.

Gerechtelijke procedure

Het is niet voor het eerst dat de AP aan de bel trekt over de PNR-gegevens. In 2022 adviseerde de toezichthouder de minister al de verwerking van deze data in lijn te brengen met de wettelijke kaders en Europese PNR-richtlijn. Dit advies is vooralsnog niet opgevolgd. De AP zag tot nu toe af van handhaving, onder meer aangezien er nog een gerechtelijke procedure liep bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Deze procedure is nu afgerond, waarbij de conclusies van de AP in de uitspraak zijn bevestigd. Dit maakt de weg vrij voor handhaving.

De AP roept de minister op om de verwerking van de PNR-gegevens onmiddellijk in overeenstemming te brengen met de PNR-richtlijn evenals de uitspraak van het Hof. "Dat betekent dat het ministerie de huidige verwerking aanzienlijk zal moeten beperken, tot alleen die verwerkingen die noodzakelijk en evenredig zijn voor de bestrijding van terrorisme en ernstige criminaliteit", schrijft de toezichthouder op zijn website. "Los daarvan roept de AP de wetgever op om de huidige wetgeving eveneens in overeenstemming te brengen met die richtlijn en die uitspraak."

AP wil duidelijkheid van minister

De minister krijgt van de AP veertien dagen de tijd om aan te geven welke acties zij heeft ondernomen of nog gaan ondernemen. De AP waarschuwt dat het bevoegd is om de gegevensverwerking stil te leggen met een verwerkingsverbod indien dit nodig blijkt.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!