Floris Hulshoff Pol - 23 februari 2023

VodafoneZiggo noteert solide resultaten in afgelopen boekjaar

VodafoneZiggo noteert solide resultaten in afgelopen boekjaar image

VodafoneZiggo sloot het boekjaar 2022 af met goede resultaten over het vierde kwartaal. VodafoneZiggo heeft een succesvol jaar achter de rug waarin het telecombedrijf in een uitdagende markt alle financiële doelstellingen heeft behaald. Het bedrijf verkeert ook in goede operationele gezondheid zo meldt VodafoneZiggo.

Dit komt mede door de afronding in 2022 van de landelijke operatie om bijna 7,5 miljoen huishoudens en bedrijven aan te sluiten op het snelle 1Gbps-netwerk van Ziggo. De vaste en mobiele netwerken van VodafoneZiggo behoren al jaren tot de allerbeste ter wereld. Dit heeft ook geleid tot een continue groei van zakelijke klanten op het vaste netwerk en een toename van mobiele abonnees.

De omzet van VodafoneZiggo bedroeg in het vierde kwartaal van 2022 1 miljard euro. Dit is nagenoeg gelijk aan het kwartaal ervoor. Ook het operationeel bedrijfsresultaat (voortaan: aangepaste EBITDA) van het laatste kwartaal is met 478 miljoen euro ongeveer gelijk gebleven aan het vorige kwartaal.

De totale omzet over het gehele jaar 2022 werd met 4,1 miljard euro afgerond. De aangepaste EBITDA over 2022 bleef gelijk aan 2021 op 1,9 miljard euro. VodafoneZiggo investeerde 23% van de omzet in 2022 – de zogenaamde Capex to Sales Ratio. Dit is aanzienlijk meer dan in 2021, toen deze ratio 20,5% was.

Ritchy Drost, CFO van VodafoneZiggo: “In 2022 hebben we 23% van onze omzet geherinvesteerd - in het verbeteren van onze vaste en mobiele netwerken, producten en diensten. Dit is ons hoogste investeringsniveau ooit - bijna 1 miljard euro. En we blijven investeren. We zien het aantal zakelijke klanten voor breedband weer groeien en het aantal mobiele abonnementen stijgt nog steeds. Ook bouwen we verder aan onze netwerken; wij bieden als eerste aanbieder in Nederland internetverbindingen van 1 Gbps - aan bijna 7,5 miljoen huishoudens en bedrijven. We blijven ook jaar na jaar de snelheden voor onze klanten verhogen.”

Snelheden stijgen jaar na jaar
Elk jaar verhoogt Ziggo de snelheid van het netwerk op basis van de vraag van de klant. Dit gebeurde in 2022 en zal vanaf mei 2023 weer gebeuren . Met name de uploadsnelheid gaat dit jaar voor een aantal abonnementen met 40% omhoog.

Vooruitblik naar 2023
Vorig jaar werd Nederland geconfronteerd met hoge inflatie, vooral veroorzaakt door stijgende energiekosten. VodafoneZiggo heeft dit in 2022 kunnen opvangen door kostenbesparingen. In 2023 verwacht het bedrijf dat de inflatie een grotere impact zal hebben op de EBITDA. Daarnaast blijft VodafoneZiggo investeren in kwaliteit en het aansluiten van nieuwe klanten, wat zal resulteren in een investeringspercentage tussen de 21% en 23%. De omzet zal naar verwachting weer stijgen en de cashflow zal naar verwachting robuust blijven.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!