Wouter Hoeffnagel - 24 februari 2023

Drie aanhoudingen in onderzoek naar grootschalige datadiefstal

Drie aanhoudingen in onderzoek naar grootschalige datadiefstal image

Drie mannen zijn in januari door het cybercrimeteam van de politie Amsterdam aangehouden in een omvangrijk onderzoek naar computervredebreuk, datadiefstal, afpersing, afdreiging en witwassen. Het drietal wordt verdacht van de diefstal tientallen miljoenen persoonsgegevens.

Het gaat om een 21-jarige man uit Zandvoort (hoofdverdachte), een 21-jarige man uit Rotterdam en een 18-jarige man zonder vaste woon en verblijfplaats, meldt de politie. Twee van de verdachte zijn na hun aanhouding in alle beperkingen gegaan. Dit betekent dat zij alleen contact mochten hebben met hun advocaat. De arrestaties vonden al op 23 januari plaats, maar zijn nu pas bekend gemaakt om het onderzoek niet te verstoren.

Datadiefstal en heling van data

De verdachten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer datadiefstal en heling van data. Hierdoor zouden tientallen miljoenen persoonsgegevens in handen zijn gevallen van cybercriminelen. De politie spreekt van een geraffineerde werkwijze. De verdachten kregen illegale toegang tot de data op systemen ontvingen slachtoffers een dreigend bericht per e-mail, waarin zij werden gechanteerd. Indien bedrijven niet tot betaling overgingen, dreigden de aanvallen de digitale infrastructuur van het bedrijf te vernielen of gegevens openbaar te maken.

Diverse bedrijven zouden om hun data te beschermen tot betaling zijn overgegaan. Voor zover bekend liepen de geëiste bedragen daarbij op tot meer dan 100.000 euro. Ook zou er een uitschieter zijn naar meer dan 700.000 euro. In veel gevallen verkochten de verdachten naar verluid de gestolen data na betaling alsnog. De hoofdverdachte verdiende volgens de politie in de afgelopen jaren 2,5 miljoen euro aan de illegale activiteiten.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!