Floris Hulshoff Pol - 26 februari 2023

Elon Musk: Twitter maakt zijn algoritme opensource

Elon Musk: Twitter maakt zijn algoritme opensource image

Twitter zou zijn algoritme tegen volgende week opensource maken. Dat schrijft althans Elon Musk, baas van Twitter, op het platform.

In een tweet suggereert de CEO dat hij het algoritme waarmee Twitter content aan zijn gebruikers aanraadt, volgende week opensource zal maken. Aangezien het om Elon Musk gaat, en de man wel vaker dingen tweet die grapjes blijken te zijn, moeten we de uitspraak mogelijk met een korrel zout nemen. Wel is het zo dat Twitter al langer onder druk staat om zijn 'recommendation' algoritme transparanter te maken. Musk zelf heeft dat al meermaals geëist, ook voordat hij het platform vorig jaar kocht. De bredere opensourcegemeenschap zelf is ook vragende partij.

Het algoritme in kwestie is hetgene dat je tweets van anderen aanraadt. Dat algoritme kreeg al vaker kritiek te verwerken, omdat het te vaak linkse dan wel rechtse stemmen de voorkeur zou geven. Onder meer regulatoren en politici willen al langer weten wanneer Twitter bijvoorbeeld een tweet die politieke gevolgen kan hebben besluit te onderdrukken of net meer aandacht laat krijgen.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!