Wouter Hoeffnagel - 24 februari 2023

Verdachte van grootschalige diefstal was actief voor DIVD

Verdachte van grootschalige diefstal was actief voor DIVD image

Een van de verdachte die deze week is opgepakt voor de grootschalige diefstal van persoonsgegevens was werkzaam voor de beveiligingsorganisatie Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD). Dit is een verband van Nederlandse beveiligingsexperts dat met subsidie vanuit de Nederlandse overheid onderzoek doet naar security.

Dit meldt de NOS op basis van bronnen en wordt bevestigd door DIVD. De bronnen melden dat de opgepakte onderzoeker toegang had tot gevoelige informatie en meewerkte aan vertrouwelijke onderzoeken. "Je krijgt bij DIVD niet zomaar toegang tot informatie, dus hij heeft het dan wel heel handig gespeeld", meldt een anonieme bron aan de NOS. "Je krijgt alleen toegang tot informatie als je echt meewerkt aan een onderzoek."

Of informatie voor de aanvallen is gebruikt is onbekend. Wel meldt de DIVD in een intern bericht op Slack dat er 'geen aanwijzingen' zijn dat de verdachte zijn toegang tot informatie heeft misbruikt. Ook meldt de crisismanager van de DIVD dat de toegang van de verdachte tot systemen van DIVD per direct is geblokkeerd. Een woordvoerder zegt 'geschokt' te zijn.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!