Floris Hulshoff Pol - 27 februari 2023

Atos lanceert nieuw 5G-security portfolio

Atos lanceert nieuw 5G-security portfolio image

Atos, speler in Managed Security Services, lanceert het '5Guard' security portfolio voor organisaties die private 5G netwerken willen implementeren. Het aanbod is ook geschikt voor telecom-aanbieders die een geïntegreerde, geautomatiseerde en georkestreerde security-oplossing willen inzetten om hun processen en klanten te beveiligen.

Een nieuw end-to-end 5G security-portfolio

5G is van groot strategisch belang voor bedrijven met klanten die kijken naar mogelijkheden om hun 5G-beveiliging te verbeteren. Het aanbod van Atos is erop gericht deze organisaties te helpen met het identificeren van risico's, het ontwikkelen van een end-to-end beveiligingsstrategie om kritische processen en data te beschermen en om digitale transformatie te versnellen. 5Guard minimaliseert risico's in het Radio Acces Network (RAN), multiple access edge computing (MEC), het 5G-core netwerk en multi-cloudplatforms.

Het 5Guard-aanbod van Atos bestaat uit de volgende specifieke onderdelen:

1. Ondersteuning bij het definiëren van een 5G-beveiligingsstrategie, op basis van de kennis van Atos consulting. Atos ondersteunt klanten met een assessment van hun systemen, ontwerpen en infrastructuur. Vervolgens doen zij strategische aanbevelingen op basis van de beveiligingsmogelijkheden van de infrastructuur, architectuur en componenten. Dit gebeurt binnen de kaders van de beveiligingsnormen, raamwerken en relevante wet- en regelgeving. Deze aanbevelingen zijn afgestemd op de zakelijke vereisten van klanten en hun risicotolerantie.

2. 5G data- en netwerkbeveiligingsoplossingen, om geïdentificeerde risico's en beveiligingshiaten op te lossen. Hierbij wordt samengewerkt met gerenommeerde 5G-security vendoren en worden eigen technologische oplossingen van Atos ingezet.

Vanuit het Atos portfolio zijn dit: encryptieoplossingen (Trustway), software voor personenidentificatie en toegangsbeheer, public key infrastructuuroplossingen (IDnomic) en het Atos Managed Detection & Response (MDR) platform. Dit platform versterkt de beveiliging van 5G-netwerkcomponenten, applicaties en workloads door in near real-time potentiële bedreigingen te detecteren en hierop te acteren.
Partneroplossingen omvatten onder meer de 5G-beveiligingsset van Fortinet, een marktleider in geconvergeerde hoogwaardige beveiligingsoplossingen voor bedrijven en telecomoperators. Deze set biedt een uitgebreide beveiliging voor gebruikers- en besturingscomponenten, applicatie- en platformbescherming, bescherming tegen blootstelling aan beveiligingsrisico’s en multi-tenantarchitectuur.
3. 5G security operations, gebaseerd op Atos Managed Security Services voor multi-cloud-beveiliging, detectie en respons, alsmede 5G-netwerkbeveiliging. Voor organisaties die volledig toegeruste en beveiligde 4G LTE- en 5G private netwerken willen implementeren, kan 5Guard worden geïntegreerd via het beveiligde privé radionetwerksysteem van Atos, Lifelink.

Voorzien in een breed scala aan 5G-beveiligingsbehoeften

Met 5Guard helpt Atos klanten te voldoen aan hun specifieke vereisten bij de beveiliging van private 5G-netwerken. Dit gebeurt in overeenstemming met internationale regelgeving, zoals 3GPP. Atos werkt hierbij samen met 5G-operators. Dit stelt hen in staat hun portfolio uit te breiden en/of nieuwe kansen te creëren door gebruik te maken van Atos' ervaring met het ontwerp, de implementatie en het beheer van wendbare ‘cloud-to-edge beveiligingsoplossingen.

Security teams van klanten krijgen toegang tot Atos' internationale ecosysteem van beveiligingsexperts die ondersteuning bieden bij het inrichten en bewaken van 5G-netwerkbeveiliging. Dit stelt klanten in staat te profiteren van best practices voor het beheer van veilige netwerken.

"Hoewel 5G een echte gamechanger voor organisaties kan zijn, wil Atos hen helpen het security-beleid en configuratieproces in hun specifieke 5G-omgeving te stroomlijnen", zegt Zeina Zakhour, VP CTO Digital Security van Atos. "Ons hoogwaardige 5Guard-portfolio illustreert onze missie het hoogst denkbare beveiligingsniveau te bieden aan telecomoperators en organisaties die private 5G-netwerken willen inzetten."

"We zijn blij met Atos samen te werken bij het aanbieden van het '5Guard' 5G-beveiligingsaanbod. De oplossingen van Fortinet bieden functionaliteit op het gebied van cybersecurity voor private en publieke 5G-netwerken en -diensten. Dit zorgt voor een grotere betrouwbaarheid en een goede naleving van wet- en regelgeving. Door de koppeling met de Managed Security Services van Atos bieden we een complete oplossing die 5G-netwerken, 5G-enabled industriële omgevingen en 5G-diensten op een hoogwaardige manier beschermt, hetgeen het 5G-ecosysteem ten goede komt", aldus John Maddison, EVP of Products en CMO van Fortinet.

Met een wereldwijd netwerk van 6.500 beveiligingsexperts die beschikken over gedegen sectorexpertise en met zestien Security Operations Centers die 24/7 actief zijn, is Atos in termen van marktaandeel door Gartner wereldwijd op de eerste plaats voor Managed Security Services gepositioneerd. Atos biedt een reeks oplossingen die datasoevereiniteit mogelijk maken in overeenstemming met verschillende lokale regelgeving.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!