Wouter Hoeffnagel - 27 februari 2023

Nederland waarschuwt voor impact Europese netwerkbelasting op techreuzen

Nederland waarschuwt voor impact Europese netwerkbelasting op techreuzen image

Nederland waarschuwt voor de impact van een Europese netwerkbelasting voor techreuzen. Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens noemt het voorstel in gesprek met Reuters in strijd met netneutraliteit. Ook zou het plan gebruikers op kosten jagen doordat techbedrijven kosten doorberekenen.

De Europese Commissie wil een consultatieronde starten over de toekomst van connectiviteit en infrastructuur. Onderdeel van deze consultatieronde zijn ook de financiële investeringen die telecomnetwerken vragen. De vraag hierbij is wie moet meebetalen aan investeringen in 5G- en breedbandnetwerken.

Netwerkbelasting

In de telecomsector gaan al enkele jaren stemmen op voor een netwerkbelasting voor grote techbedrijven, zoals Amazon, Google en Microsoft. De belasting is een voorstel van leden van de European Telecommunications Networks Operators' Association (ETNO). De telecomproviders stellen dat de partijen de meeste bandbreedte gebruiken op hun netwerken en willen daarom dat de partijen meebetalen aan de kosten van de infrastructuur die dit nodig is.

Minister Adriaansens is echter tegen het opleggen van een dergelijke belasting. Zij vreest onder meer prijsverhogingen voor gebruikers van telecomnetwerken. De minister wil dat eerst andere financieringsmogelijkheden worden onderzocht. Het gaat daarbij onder meer om scenario's waarbij de kosten volledig bij marktpartijen ligt of overheden bijdragen aan de netwerkkosten.

Netneutraliteit

Ook wijst minister Adriaansens op netneutraliteit, wat onder meer betekent dat operators diensten geen voorrang mogen geven of juist mogen belemmeren ten opzichte van andere diensten. Het voorstel om techbedrijven te laten meebetalen aan netwerkkosten is volgens de minister in strijd met netneutraliteit.

Tot slot wijst de minister op een recent rapport van consultant Oxera, dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Dit rapport stelt dat Europese telecomoperators geen last hebben van de hogere kosten van hun netwerken. Onder meer de modernisatie van netwerken zou kostenbesparingen opleveren. Zo zijn telecomproviders volgens het rapport minder kwijt aan CAPEX-uitgaven en personeelskosten.

Telecomautoriteit BEREC wees er eerder op geen financiële onderbouwing te zien voor het plan en noemt het laten meebetalen van techbedrijven aan netwerkkosten niet gerechtvaardigd. Het internet past zichzelf continu aan aan veranderende omstandigheden zoals toenemend verkeersvolume en veranderende vraagpatronen, stelt BEREC. Ook vindt de organisatie dat een adequate rechtvaardiging nodig is om in te grijpen in de markt. Het 'sending party network pays' (SPNP) model kan volgens BEREC schadelijk zijn voor de markt. BEREC stelt dat een eventueel SPNP-model dan ook om toezicht vraagt en regulatorische interventie kan vereisen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!