Floris Hulshoff Pol - 06 maart 2023

VS lanceren nieuwe cybersecuritystrategie

VS lanceren nieuwe cybersecuritystrategie image

De Amerikaanse overheid lanceert een nieuwe cybersecuritystrategie. De strategie moet de Verenigde Staten (VS) weerbaarder maken tegen de groeiende hoeveelheid cyberaanvallen, cybercriminaliteit en aanvallers door statelijke actoren.

De National Cybersecurity Strategy is door het Amerikaanse Witte Huis aangekondigd. De strategie is bedoeld om een veilig digitaal ecosysteem voor alle Amerikanen te creëren. "In dit beslissende decennium zullen de Verenigde Staten cyberspace opnieuw uitvinden als een instrument om onze doelen te bereiken op een manier die onze waarden weerspiegelt: economische veiligheid en welvaart; eerbiediging van de mensenrechten en fundamentele vrijheden; vertrouwen in onze democratie en democratische instellingen; en een rechtvaardige en diverse samenleving", aldus het Witte Huis.

China en Rusland genoemd als belangrijkste bron van dreigingen

China en Rusland worden als belangrijkste bron van cybersecuritydreigingen genoemd in de strategie. In een bespreking met journalisten wijst een Amerikaanse overheidsfunctionaris Russische aanvallers als belangrijkste doel van de cybersecuritystrategie, meldt Reuters. De ambtenaar, die anoniem wil blijven, noemt Rusland hierbij een 'de facto vrijhaven voor cybercriminaliteit'.

In de strategie is onder meer vastgelegd dat moet worden samengewerkt met buitenlandse partners voor het onder druk zetten van 'Rusland andere malafide actoren' om hun gedrag te veranderen, meldt een tweede ambtenaar die eveneens anoniem wil blijven.

De National Cybersecurity Strategy omvat de volgende stappen:

  • Verdedig kritieke infrastructuur;
  • Bedreigende actoren verstoren en ontmantelen;
  • Vorm marktkrachten om veiligheid en veerkracht te stimuleren;
  • Investeer in een veerkrachtige toekomst;
  • Smeed internationale partnerschappen om gedeelde doelen na te streven
Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!