Wouter Hoeffnagel - 08 maart 2023

Ierse privacytoezichthouder uit zorgen over lancering Twitter Blue-abonnement

Ierse privacytoezichthouder uit zorgen over lancering Twitter Blue-abonnement image

De Ierse Data Protection Commission (DPC) is bezorgd over de lancering van het Blue-abonnement van Twitter in de Europese Unie (EU). Vooral het feit dat het abonnement zonder overleg met de Europese toezichthouder is gepubliceerd leidt tot zorgen.

Dit zegt Helen Dixon, commissaris bij de DPC, in een interview met het Ierse RTÉ. Twitter lanceerde enkele dagen geleden in diverse EU-lidstaten het Blue-abonnement. Gebruikers krijgen via dit abonnement toegang tot extra functionaliteiten. Het gaat daarbij onder meer om een blauw verificatievinkje naar de gebruikersnaam. In het verleden waren deze vinkjes voorbehouden aan accounts waarvan de identiteit was geverifieerd. De vinkjes boden op deze manier extra zekerheid.

Dixon wijst erop dat bij de overname van Twitter door Elon Musk de garantie was dat nieuwe functie waaronder Blue-abonnementen in de EU zouden worden uitgebracht. Ook zou Twitter hebben toegezegd voor de lancering in gesprek te gaan met de Ierse toezichthouder. Dit is dus niet gebeurd. De DPC stelt na de lancering van het Blue-abonnement in Europa met spoed contact te hebben gezocht met de Data Protection Officer van Twitter in Dublin.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!