Wouter Hoeffnagel - 09 maart 2023

Kabinet perkt export van ASML naar China verder in

Kabinet perkt export van ASML naar China verder in image

Het kabinet legt de export van bepaalde machines van ASML naar China verder aan banden. Dit is volgens minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel nodig met het oog op de internationale veiligheid en te voorkomen dat gevoelige technologie in handen komt van China.

Westerse landen zijn bezorgd dat de chips die met behulp van geavanceerde chipmachines van ASML geproduceerd kunnen worden hun weg vinden naar Chinees militair materieel. Denk daarbij onder meer aan drones. Het legt daarom de export van bepaalde technologieën voor de productie van halfgeleiders aan banden.

Akkoord bereikt met VS

Al langer is bekend dat Nederland en Japan met de Verenigde Staten (VS) een akkoord hebben bereikt over het verder inperken van de export van chiptechnologie naar het Aziatische land. De VS perkte eerder al de eigen export van chiptechnologie naar China in. Het wilde dat Nederland en Japan dat eveneens doen. Nederland is hierbij van belang met het oog op ASML, dat een leidende positie in de markt voor chipmachines heeft. In een brief aan de Tweede Kamer meldt minister Schreinemacher nu dat de export van chiptechnologie door ASML verder wordt ingeperkt.

ASML meldt in een reactie dat de exportbeperkingen naar verwachting geen grote gevolgen hebben voor het bedrijf. De beperkingen zijn alleen van toepassing op de meest geavanceerde technologie. Het bedrijf stelt meer gangbare technologie voor chipproductie nog wel te kunnen leveren aan Chinese klanten.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!