Wouter Hoeffnagel - 13 maart 2023

Meta wil met nieuw platform concurrentie aangaan met Twitter

Meta wil met nieuw platform concurrentie aangaan met Twitter image

Meta werkt naar verluid aan een concurrent voor Twitter. Het gaat volgens het Amerikaanse bedrijf om een 'sociaal netwerk voor het delen van tekstupdates'. Het lijkt hiermee in te spelen op de onrust die de afgelopen maanden is ontstaan rondom Twitter.

Dit is door Meta Platforms bevestigd nadat diverse media melding maakte van de Twitter-concurrent. Twitter is sinds oktober in handen van miljardair Elon Musk. Sindsdien rommelt het bij het bedrijf. Zo zijn er diverse ontslagrondes geweest, waarbij onder meer een groot aantal ontwikkelaars de laan uit zijn gestuurd. Ook kampte het platform met diverse technische storingen. Musk wijt deze problemen aan de broncode van Twitter, die van slechte kwaliteit zou zijn. Wijzigingen zouden hierdoor tot onverwachte problemen leiden.

Mastodon en Bluesky

Het sociale netwerk Mastodon profiteerde flink van de onrust rondom Twitter. Veel Twitter-gebruikers maakten de overstap naar Mastodon, dat zijn aantal leden in korte tijd explosief zag stijgen. Ook oud-Twitter-topman Jack Dorsey lanceerde in oktober een alternatief: Bluesky. Het gaat om een project dat al langer in ontwikkeling is bij een stichting die financiering kreeg van Twitter. Deze financiering is onder leiding van Musk echter gestaakt.

Nu blijkt dat ook het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp aan een concurrent voor Twitter werkt. Het project draagt de naam P92. Meta bevestigt dat het werkt aan dit platform, al is onduidelijk of het platform ook daadwerkelijk gelanceerd wordt.

Moneycontrol meldt op basis van bronnen dat het platform gebaseerd is op het ActivityPub-protocol. Het platform zou gebruik gaan maken van Instagram-profielen voor het inloggen. Dit betekent in de praktijk dat gebruikers met hun Instagram-account inloggen op P92, waarna op dit platform een P92-account wordt aangemaakt. Adam Mosseri, topman van Instagram, staat volgens Platformer aan de leiding van het P92-project.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!