Floris Hulshoff Pol - 14 maart 2023

Chinese overheid gaat social media-gebruikers die desinformatie verspreiden

Chinese overheid gaat social media-gebruikers die desinformatie verspreiden image

De Chinese overheid draait de duimschroeven bij social media-platforms verder aan. Het richt zich hierbij onder meer op gebruikers die op onafhankelijke basis content produceren op social media-platforms als WeChat en Weibo. Een Chinese toezichthouder stelt dat via dergelijke accounts onder meer desinformatie wordt verspreid.

De maatregelen zijn aangekondigd door de Cyberspace Administration of China (CCA),  meldt onder meer The Register. Deze lanceerde in 2021 Operation Qinglang, gericht op het creëren van een online ecosysteem dat meer in lijn is met de visie van de Chinese overheid. Als onderdeel van deze operatie zijn onder meer livestreamers die infomercials gericht op minderjarige inzetten aangepakt, evenals online fanclubs. De CAC meldde vorige maand nog in 2022 zo'n 54,3 miljoen stukken informatie van internet verwijderd te hebben.

Nationale en politieke veiligheid

De nieuwe maatregelen die nu zijn aangekondigd zijn gericht op individuele gebruikers op social media-platforms. Deze accounts verspreiden volgens de CAC onder meer geruchten, malafide speculaties en nagemaakte producten. Ook zouden zij de emoties van gebruikers beïnvloeden en de maatschappij schade toebrengen. CAC wijst dan ook onder meer op de nationale en politieke veiligheid in China.

Het is niet voor het eerst dat de CAC zich richt op gebruikers die op onafhankelijke basis content produceren op social media-platforms. In augustus 2021 lanceerde de Chinese overheid een campagne rondom de berichtgeving van zogeheten burgerjournalisten en andere partijen rondom informatie gerelateerd aan financiële markten en overheidsbeleid.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!