Gerucht: Gesprekken over Duitse chipfabriek TSMC in vergevorderd stadium

16-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gerucht: Gesprekken over Duitse chipfabriek TSMC in vergevorderd stadium

De onderhandelingen tussen TSMC en Duitsland over de bouw van een chipfabriek bevinden zich inmiddels in een vergevorderd stadium. De focus van de gesprekken ligt nu op overheidssubsidies voor de bouw van de faciliteit. TSMC voert hierover momenteel gesprekken met de Duitse deelstaat Saksen.

Dit meldt persbureau Reuters op basis van bronnen. Delegaties van de Duitse deelstaat zijn naar verluid afgereisd naar Taiwan voor de gesprekken met het Taiwanese bedrijf. De bouw van de chipfabriek is onderdeel van de focus van de EU op het vergroten van chipproductie op Europese bodem. Hiervoor kunnen EU-lidstaten via de EU Chips Act onder meer subsidies en financiering beschikbaar stellen. Hiermee is een bedrag tot 45 miljard euro beschikbaar. De gesprekken zouden momenteel vooral gaan over deze subsidies. 

Dresden

De fabriek komt mogelijk in het Duitse Dresden te staan, dat in de deelstaat Saksen ligt. Ook GlobalFoundries en Bosch beschikken hier over chipfabrieken.

TSMC is al langer met de Duitse overheid in gesprek over de bouw van de chipfabriek. Het bedrijf maakte medio 2021 bekend een dergelijke fabriek in Duitsland te overwegen. Sindsdien is er weinig nieuws naar buitengekomen; TSMC meldde eind vorig jaar nog dat het geen concrete plannen had voor een Duitse chipfabriek. Wel zei het Taiwanese bedrijf alle opties te overwegen.

De Duitse overheid is ook met het Amerikaanse Intel in gesprek over de bouw van een chipfabriek. Deze fabriek van Intel zou in Maagdenburg moeten worden gerealiseerd.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware