Martijn Kregting - 28 maart 2023

Huawei ontwikkelt software om nieuwere chips te ontwerpen

Huawei ontwikkelt software om nieuwere chips te ontwerpen image

Huawei heeft software ontwikkeld waarmee het chips tot 14 nanometer kan ontwerpen. Dit moet helpen bij inspanningen van Chinese bedrijven om Amerikaanse sancties te omzeilen en Amerikaanse technologie te vervangen.

De betrokken teams van het Chinese technologieconcern werkten volgens Huawei samen met binnenlandse partners om tools te bouwen die nodig zijn voor het maken van chips die een paar generaties achterlopen op de nieuwste generatie. Dat stelde roterend voorzitter Eric Xu. Huawei is van plan om de werking van de nieuwe tools - bekend als elektronische ontwerpautomatisering of EDA-software - dit jaar nog te verifiëren.

Huawei behoort tot groep Chinese leveranciers van hardwaretechnologie die hard werken om Amerikaanse componenten en software te vervangen die op de sanctielijst staan. Daaronder vallen AI-chips en EDA-tools - een werkveld dat wordt gedomineerd door de Amerikaanse bedrijven Cadence Design Systems Inc. en Synopsys Inc.

Lokale tools

"We hebben het doel gerealiseerd om lokale tools te bouwen voor het ontwerpen van chips zo geavanceerd als 14-nanometer", zei Xu tijdens een bedrijfsevenement op 28 februari, volgens een transcriptie van zijn toespraak die op sociale media werd verspreid en werd bevestigd door een vertegenwoordiger van Huawei. Het concern heeft volgens Xu de afgelopen drie jaar 78 tools gebouwd om buitenlandse producten te vervangen.

De Chinese president Xi Jinping heeft herhaaldelijk gewezen op het belang van het opbouwen van een zelfvoorzienende toeleveringsketen, met name op het gebied van halfgeleiders, aangezien de VS de toegangsbeperkingen van China tot kritieke buitenlandse technologieën wil blijven aanscherpen.

14nm loopt ongeveer vier generaties achter op de nieuwste commercieel verkrijgbare chips, maar is nu al de op een na beste technologie in China. Semiconductor Manufacturing International Corp. is in staat om 7nm-chips te maken, aldus Bloomberg.

Zwarte lijst

Huawei verloor geleidelijk de toegang tot een groot aantal chips en de nieuwste ontwerptools voor halfgeleiders nadat de regering-Trump het bedrijf in 2019 op de zwarte lijst had gezet vanwege bezorgdheid over de nationale veiligheid. Die sancties hielpen Huawei's smartphonedivisiebedrijf, ooit wereldmarktleider, onderuit te halen.

Hoewel Huawei volwassen halfgeleiders kan kopen van bijvoorbeeld Qualcomm Inc., is het voor het bedrijf vrijwel onmogelijk om rechtstreeks bestellingen te plaatsen bij contractchipfabrikanten zoals Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

De bestaande Amerikaanse regelgeving verbiedt chipmakers om Amerikaanse technologie te gebruiken om zonder licentie nieuwe halfgeleiders voor Huawei te bouwen. Dat betekent dat zelfs toonaangevende Chinese foundries, waaronder SMIC en Hua Hong Semiconductor Ltd., niet aan Huawei kunnen leveren omdat ze nog steeds Amerikaanse productieapparatuur gebruiken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!