Wouter Hoeffnagel - 30 maart 2023

Organisaties passen IT- en tech-investeringen aan op economische onzekerheid

De onzekere economische tijden blijven niet zonder gevolgen voor de investeringen in IT en digitale technologie. Bij grotere organisaties verwacht zo’n 34% dat lopende projecten vertraging zullen oplopen als gevolg van de inflatie. Bij kleine bedrijven lijkt die impact eerder beperkt te blijven. Voor bijna de helft van de grote organisaties heeft de krapte op de arbeidsmarkt een belangrijke impact. Dit leidt tot uitstel van projecten, maar veel bedrijven zoeken een oplossing in automatisering.

Organisaties passen IT- en tech-investeringen aan op economische onzekerheid image

Dat blijkt uit een B2B marktstudie bij 1.200 bedrijven, in opdracht van Beltug. De Belgische vereniging van ICT-beslissers bevraagt tweejaarlijks de zakelijke markt over de evoluties in ICT. Voor deze editie werd samengewerkt met Inetum-Realdolmen, NTT, Orange Belgium, Proximus, Telenet en Zoom. 1.200 beslissingsnemers namen deel aan dit grootschalige marktonderzoek, van eenmanszaak tot multinational. Het onderzoek is uitgevoerd in december 2022 en januari 2023.

Danielle Jacobs, CEO van Beltug: “Turbulentie, die vraagt om grote veerkracht en wendbaarheid, dat is de rode draad die doorheen deze bevraging loopt. De impact van de coronacrisis was net weggeëbd, maar is vervangen door inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt. Al merken we ook dat bedrijven daar oplossingen voor zien. Er is vertrouwen in de kansen en mogelijkheden die digitale technologie te bieden heeft. Maar CIO’s en digitale leiders beseffen dat ze alert moeten blijven.”

Uitdagende tijden

Niet geheel onverwacht treft de inflatie vooral de IT-projecten in middelgrote en grote organisaties. 6 op de 10 grote organisaties voeren maatregelen door om de impact te beperken: lopende projecten uitstellen (34%) en minder IT-projecten opstarten (15%) of ze net sneller uitvoeren om de kosten te beperken (18%).

Bijna de helft van de grote bedrijven ervaart de gevolgen van het tekort aan talent. Ook hier is de belangrijkste impact de vertraging van IT-projecten (82%). Maar er wordt duchtig aan oplossingen gewerkt: zo zegt 34% van de ondervraagden dat ze projecten willen versnellen om bijvoorbeeld repetitieve taken te automatiseren. Ook reskilling en upskilling van werknemers krijgt een boost (34%).

Nieuwe technologieën

IoT wordt door 26% van alle ondervraagden gebruikt, voor grote organisaties is dat 39%. "We stellen vast dat de interesse voor de Metaverse, blockchain en VR-brillen nog erg laag is. Beltug verwacht evenwel dat de digitale innovatie met deze technologieën de komende jaren zal versnellen. AI wordt nu in 11% van de organisaties gebruikt, maar er wordt een verdubbeling verwacht in de volgende 2 jaar. VR-brillen worden al in 15% van de grote bedrijven gebruikt”, aldus Levi Nietvelt, Business Manager bij Beltug.

Een derde belangrijke vaststelling is dat cybersecurity aan belang wint. Kleinere organisaties hebben meer geïnvesteerd in technologische bescherming (antivirus systemen, data back-up, firewalls, detectie en preventie…). Middelgrote en grote organisaties verwachten een verdere toename van de investeringen in cybersecurity, hoofdzakelijk in technologie en initiatieven rond awareness.

Maar slechts de helft van de ondervraagden heeft een actieplan voor het geval er een cyberincident uitbreekt. Heel wat bedrijven blijken dus helemaal niet voorbereid te zijn op een hacking.

“We weten allemaal dat het risico op een cyberincident alleen maar toeneemt. We roepen de bedrijfswereld dan ook op om zich hierover te bezinnen en de nodige stappen te zetten om een incident response plan voor te bereiden”, besluit Danielle Jacobs.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!