Redactie - 14 februari 2017

Is analoog het nieuwe retro?

Is analoog het nieuwe retro? image

Het loopt een beetje uit de hand, dat digitale tijdperk. De bekende termen vliegen je om de oren. “We zitten in de vierde industriële revolutie”. “De digitale transformatie is onontkoombaar|” Nieuwe business modellen schieten als paddestoelen uit de grond en de veelal eeuwenoude gevestigde orde van bedrijven schudt op de grondvesten.

Maar, er is nu toch een kentering waar te nemen. Wordt analoog weer hip? Het is in ieder geval veiliger. Ik kan het, zowel digitale als analoge, nieuws niet tot mij nemen of er is weer sprake van een “digital disaster”. Ja, u leest het goed, een Digital Disaster. Een nieuw woord dat hoge ogen zal gooien als woord voor 2017. Een nieuwe interpretatie voor Dubbel-D.

Laat ik mij even beperken tot 2017. We gaan niet meer digitaal stemmen, te veel risico op een hack! Terug naar analoog stemmen derhalve. Ik plaatste op LinkedIn nog een niet vervelend bedoelde quote hierover en melde daarin dat ik afvroeg of de Belastingdienst ook weer met pen en papier ging werken. De digitale inkt van mijn bijdrage was nog maar net droog of de Belastingdienst kwam in het nieuws door grote risico’s met de beveiliging van persoonsgegevens.

Men had blijkbaar met de verkeerd uitgevallen reorganisatie ook de mensen verantwoordelijk voor de digitale beveiliging een riante afkoopsom gegund? En net als je als brave burger weer op adem bent gekomen hoor je op het nieuws dat het kadaster in ongenade is gevallen van de bezige cyber crimineeltjes. Je hebt of ineens geen grond meer of je hebt ineens een drie keer zo hoge hypotheek. Ook het broederschap van het notariaat komt in spoedzitting bijeen na bijgekomen te zijn van deze digitale aardschok en gaat in overleg met de directie van het kadaster. Dan komt het vast allemaal weer goed denk ik dan maar. Gelukkig maar dat de Politie en Defensie nog maar minimaal digitaal is gegaan. Je moet er toch niet aan denken dat er iets met de IT van deze organisaties mis zou zijn!!

Maar, een niet nader te noemen nummer 14 zei eens dat elk nadeel ook zijn voordeel heeft. Juist daarom durf ik in deze luchtige column een heuse stelling te deponeren: Een toenemende digitale dreiging en daarmee de kans op een Dubbel-D, kan leiden tot uitzonderlijk forse groei van de Nederlandse economie. Ok, ik zie via de gehackte webcam van uw systeem dat u fronst na deze stelling. Maar, wees niet bevreesd, ik zal het u uitleggen.

Stel dat we de koers zouden volgen van het Kabinet met het stemmen en digitale risico’s zoveel mogelijk uit gaan sluiten. Stel dat we voor een belangrijk aantal zaken terug gaan naar analoog!? U weet wel, die tijd voor het jaar 2000. We zetten gewoon het internet via de mobiele telefoon uit! En aangezien het internet verkeer via mobile devices inmiddels bijna 80% van al het internet verkeer betreft, is dat dus een verkleining van het risico op een hack met hetzelfde percentage! Los van de enorme groei van de economie zal het de verkeersveiligheid van automobilisten, fietsers en voetgangers enorm te goede komen. Veilig Verkeer Nederland zal juichen.

Het afnemen van het internetverkeer zal niet leiden tot het afnemen van behoefte aan transacties. En juist daar komt de Enorme Economische groei vandaan! Een Dubbele E is geboren. Alle documenten die momenteel via het internet gaan worden niet meer bezorgd en dat kan natuurlijk niet. En zie hier, de behoefte voor de analoge bezorging documenten gaat door de geluidsbarrière! Volgens een berekening op hoofdlijnen is er op korte termijn behoefte aan ruim 135.000 analoge bezorgers. Mensen die, met contracten voor onbepaalde tijd natuurlijk, aan het werk kunnen. Gelukkig zijn er veel geschikte mensen beschikbaar. Al die mensen die de dupe werden van de faillissementen van V&D, McGregor, Scapino alsmede de ontslagen mensen bij de reorganisaties van PostNL, de Belastingdienst en de banken kunnen gelijk weer aan het werk. Wat een zoete wraak zal dit zijn. Juist zij die door de oprukkende digitale economie hun baan verloren, krijgen weer werk door het retro effect van de analoge economie.

En er is dan natuurlijk ook gelijk een schrijnend te kort aan bestelauto’s. Geen punt, de overheid heeft mooie mantel contracten met hofleverancier Pon dus naast de 13.000 gegunde politie auto’s kunnen daar gemakkelijk nog 15.000 bij. Probleem opgelost. De schatkist extra blij want de opbrengst van de (toch niet echt afgeschafte) BPM, de (toch al wel ingevoerde) slurptax en accijnzen voor de brandstof laten het begrotingsoverschot binnen 6 maanden na +4% schieten.

Voor de veiligheid van de Analoge Bezorgers is het wel aan te bevelen dat ze dezelfde beschermde status krijgen als hulpverleners. Immers, de bitcoins moeten ook analoog bezorgd gaan worden en dat is niet zonder risico in deze maatschappij helaas. Een uniform is dus ontbeerlijk. Ik stel voor daar eveneens pragmatisch mee om te gaan want tijd is geld. KLM heeft dochter Martinair geminimaliseerd en dus is er geen behoefte meer aan de uniformen. Er is ruime ervaring opgedaan met de kleding dus qua kwaliteit moet dit geen probleem zijn.

Door deze pragmatische aanpak worden een jarenlange openbare aanbesteding voorkomen en die besparing kan dan weer gebruikt worden voor het verbeteren van de digitale veiligheid. Zodat we over enige jaren wel weer volledig veilig digitaal kunnen gaan.

Oh, ik zie dat een zeker meneer Trump net mijn linkedin profiel heeft bekeken en dit artikel tot zich neemt. Hij is slim; door mijn advies op te volgen elimineert hij de dreiging van Russische hackers en realiseert hij forse job-creation. Graag gedaan meneer Trump, maar denk eraan, the Dutch had this great idea first!

Door: Eugene Tuijnman, CEO van SLTN Inter Access

DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW
DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW + BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!