Drie hardnekkige vooroordelen over het versaasen van applicaties
Software-as-a-Service (SaaS) is in. Of het nu gaat om kantoorautomatisering, boekhouding of personeelsadministratie, in enkele jaren tijd is het voor eindgebruikers de gewoonste zaak van de wereld dat zij dit type applicaties uit de cloud gebruiken. Toch zijn er nog tal van ISV’s die vasthouden aan een traditionele on-premise-aanpak en met de nodige reserves kijken naar het versaasen van hun applicatie(s). De drie meest gehoorde argumenten daarbij zijn:
- Onze technologie staat een SaaS-aanpak niet toe
Veel ISV’s zijn ervan overtuigd dat hun applicaties zich technisch niet lenen voor de cloud. Maar dat weet je pas als je het goed onderzoekt. Zo zal het in sommige situaties mogelijk zijn om met behulp van lift en shift een volledige applicatie te laten landen op een cloudinfrastructuur. Dat kan soms wat extra werk opleveren om de applicaties cloudready te maken. Maar ISV’s die applicaties in APEX hebben gebouwd bijvoorbeeld, hebben al veel minder drempels te nemen. Een APEX-applicatie is juist heel eenvoudig te versaasen. Waar het dus om gaat, is om een goede analyse te (laten) doen van de bestaande applicaties en die te gebruiken om te bepalen of en hoe versaasing mogelijk is. Dan kan de conclusie ook zijn dat een SaaS-aanpak niet mogelijk is. Die conclusie is dan in ieder geval wel gebaseerd op een concreet onderzoek. - Met een SaaS-aanpak tasten we ons eigen verdienmodel aan
Het klopt dat de cloud een heel ander verdienmodel met zich mee brengt. Immers, bij een on-premise-aanpak breng je licenties en support in rekening en zorgt de klant in de regel zelf voor de hardware. Met een cloudoplossing bied je een totaalpakket. Toch hoeft dit niet te leiden tot mindere marges of lagere omzetten. In de eerste plaats zijn de hardwarekosten in de cloud veel lager dan bij een on-premise-installatie. Dat is al het eerste voordeel voor de klant en een verkoopargument voor de ISV. Verder vergroot je als ISV je potentieel met een SaaS-oplossing doordat regionale of geografische grenzen minder belangrijk zijn. Massa is kassa. Uiteindelijk zal een gedetailleerde businesscase uitsluitsel kunnen en moeten geven over de voors en tegens van een SaaS-aanpak. - We hebben als applicatieleverancier dure licenties gekocht en moeten die dus afschrijven
Dit kan in een enkel geval voorkomen, maar is niet de regel. Zo biedt Oracle bijvoorbeeld de mogelijkheid om bestaande licenties mee te nemen naar de cloud. Met dit Bring Your Own License-beleid (BYOL) wil Oracle ISV’s stimuleren om de cloud te overwegen als alternatief platform voor hun applicaties.
De cloud is niet langer een hype, maar een realiteit voor iedere ISV. Daarom is het van belang om in ieder geval goed te onderzoeken welke kansen en drempels er zijn. Pas dan kun je als ISV de juiste conclusies trekken.
Voor ISV’s die meer willen weten over het versaasen van hun software organiseren Transfer Solutions en Oracle een speciaal event op donderdag 7 september 2017 bij Oracle in Utrecht, direct aan de A2.
Voor meer informatie en aanmelding klik HIER.
Jurgen Duijster, directeur Transfer Solutions